Budú Briti o Európe hlasovať už o rok?

Už o rok by mohlo byť jasné, či Británia zostane súčasťou Európskej únie. Podľa denníka Independent má premiér David Cameron plán, že v júni 2016 by sa malo konať referendum o pokračujúcom členstve krajiny v EÚ.

26.07.2015 08:39 , aktualizované: 27.07.2015 07:30
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron v minulých týždňoch vysvetľoval európskym partnerom, aké
debata (34)

Predseda vlády sľúbil všeľudové hlasovanie už dávnejšie a povedal, že sa uskutoční najneskôr koncom roka 2017. Independent s odvolaním sa na zdroje z vládnucej Konzervatívnej strany teraz tvrdí, že Cameron chce všetko urýchliť.

Po májových voľbách sa predseda vlády rozbehol po Európe, aby partnerov v únii informoval o svojich zámeroch. V júni Cameron zavítal aj na Slovensko. Hoci ešte stále nie je verejne známe, aké zmeny chce Británia presadiť v únii, Londýn je presvedčený, že v EÚ podporu nájde.

Prieskumy ukazujú, že Briti sa mierne prikláňajú k tomu, že chcú zostať v spoločnom európskom klube. Tvrdí to približne 45 percent z nich. V prípade reformy EÚ je to až 55 percent. Asi pätina Britov však nie je rozhodnutá, preto bude kampaň pred referendom určite veľmi tvrdá.

Obama proti Brexitu

Americký prezident Barack Obama minulý týždeň v rozhovore pre televíziu BBC jednoznačne naznačil, že by bolo lepšie, keby Británia zostala v Európskej únii. "Ak je v EÚ, máme väčšiu dôveru v silu transatlantického spojenectva a je to súčasť základu inštitúcií vybudovaných tak, aby bol svet prosperujúcejší a bezpečnejší.

Chceme urobiť všetko preto, aby Británia mala naďalej tento vplyv,“ povedal Obama. Na šéfa Bieleho domu sa okamžite zosypala kritika britských euroskeptikov. "Vieš čo, Barack Obama, ak máš tak rád EÚ, prečo nezaplatíš za úbohé euro,“ uviedol na sociálnej sieti Twitter prominentný konzervatívny kritik únie Daniel Hannan.

Cameron dlhodobo hovorí o reforme únie. Británia nechce byť súčasťou plánov na prehĺbenú politickú integráciu Európy. Zároveň však žiada ekonomické zmeny ako dokončenie vytvorenia jednotného trhu EÚ. Independent tvrdí, že Cameron chce pred referendom voličom ponúknuť balíček reforiem únie, aj keď budú pravdepodobne len obmedzené. Zároveň však bude zdôrazňovať, že pre Britániu by nebolo dobré pretrhnúť zväzky s EÚ.

Pre Camerona a Európu by bolo dobré zbaviť sa otázky Brexitu čo najskôr. Britský premiér pred voľbami v máji povedal, že sa tretí raz o kreslo predsedu vlády nebude uchádzať. Určite sa bude počas svojho funkčného obdobia chcieť sústrediť aj na iné otázky, ako iba na to, či Británia opustí úniu. Cameron by mal svoju víziu pre EÚ predstaviť na októbrovom zjazde konzervatívcov. Zaoberať sa ňou má potom summit EÚ v decembri.

"Premiér Cameron však nebude schopný zvládnuť tvrdé euroskeptické krídlo vo svojej strane. To bude viesť kampaň proti dohode s EÚ,“ predpokladá britský politológ Jonathan Tonge z Liverpoolskej univerzity.

"Otázkou bude, koľko ľudí sa k euroskeptickej skupine pridá. V prípade iba minimálnych ústupkov zo strany EÚ môže byť pomerne veľká. Viedlo by to až k dočasnému konfliktu v rámci konzervatívcov,“ povedal pre Pravdu odborník.

Na európskej úrovni by zase problém Brexitu mohol zasiahnuť do volieb vo veľkých krajinách, ako sú Francúzsko a Nemecko. Ak si Británia už o rok vyberie EÚ, azda to do istej miery oslabí pozíciu euroskeptikov.

Vo Francúzsku sa v roku 2017 plánuje o prezidentský úrad uchádzať Marine Le Penová, šéfka krajne pravicového Národného frontu. V Nemecku sa zase o dva roky konajú parlamentné voľby. Pre kancelárku Angelu Merkelová by bol najlepší scenár stabilita v únii, a teda aj vyriešenie otázky Brexitu.

Pôvodný článok bol nahradený článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #hlasovanie #referendum #David Cameron #členstvo v EÚ