Turecko nepošle pozemné vojsko do Sýrie, tvrdí premiér Davutoglu

Turecko nemá v pláne poslať do Sýrie pozemné vojsko. So Spojenými štátmi sa zhodlo, že je potrebné poskytnúť leteckú podporu umierneným povstalcom, ktorí tam bojujú proti ozbrojencom z hnutia Islamský štát (IS). Tureckým novinárom to oznámil premiér Ahmet Davutoglu.

27.07.2015 07:14 , aktualizované: 10:21
debata (10)

Turecká armáda v piatok vstúpila do bojov proti islamským radikálom v severnej Sýrii, bombardovala tábory Strany kurdských pracujúcich (PKK) v susednom Iraku.

„Ak tam nepošleme pozemné jednotky a to neurobíme, tak tie sily, ktoré tam pôsobia a spolupracujú s nami, by mali byť chránené,“ citoval Davutoglua denník Hürriyet. Turecký premiér tiež vyhlásil, že strana sýrskych Kurdov PYD „môže mať miesto v novej Sýrii“, ak nebude obťažovať Turecko, ukončí všetky vzťahy so sýrskym prezidentom Assadom a bude spolupracovať s opozičnými silami.

Ankara sa doteraz bránila zapojiť sa do bojov proti IS, ale odhodlala sa k nim po útoku z minulého pondelka, pri ktorom zahynulo v pohraničnom Suruçu 32 ľudí, väčšinou Kurdov. K akcii sa prihlásil IS. PKK potom zorganizovala útok, pri ktorom pri meste Sanliurfa obývanom prevažne Kurdmi zahynuli dvaja policajti.

Prvé nálety na islamistov začali v piatok a pokračovali v sobotu. V piatok potom dala vláda príkaz na raziu na teroristické kruhy v 13 provinciách krajiny a zatkli pri nej 590 ľudí.

Ešte v piatok večer vzlietla turecké lietadla nad severný Irak a bombardovali základne a logistické stanovište PKK. Strana potom v sobotu ohlásila, že vystupuje z mierových rokovaní, pretože podľa nej stratili zmysel. Tureckí Kurdi bojovali za svoje práva so zbraňou v ruke 28 rokov a v roku 2012 sa dohodli na začatí mierových rokovaní. Odvtedy nepokročili a súčasný vývoj ich blokuje.

Turecké tanky ostreľovali pozície kurdských milícií na severe Sýrie

Kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) obvinili v pondelok tureckú armádu, že ostreľovala ich pozície na severe Sýrie. Informovala o tom agentúra Reuters. Turecké tanky údajne spustili cezhraničnú paľbu na ciele YPG v dedine ležiacej neďaleko mesta Džarábulus. Toto mesto v sýrskej provincii Aleppo ovládajú bojovníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

„Je to agresia, ktorú treba zastaviť,“ reagovali na turecké ostreľovanie jednotky YPG. Turecká armáda podľa nich útočí na Kurdov namiesto toho, aby sa zamerala na „teroristov“. Vozidlo YPG sa údajne dostalo pod tureckú paľbu aj v dedine východne od iného severosýrskeho pohraničného mesta – Kobané, ktoré bolo zničené počas ťažkých bojov medzi Kurdmi a IS.

Milície YPG pôvodne bránili prevažne kurdské oblasti na severe Sýrie. Neskôr začali postupovať aj na iné územia, ktoré obsadili IS. V súčasnosti predstavujú jednu z mála bojaschopných formácií v Sýrii schopných čeliť Islamskému štátu.

V poslednom období YPG dosiahli na úkor IS viacero územných ziskov v severnej Sýrii; obsadili napríklad väčšinovo arabské mesto Tal Abjad na tureckej hranici. Pred niekoľkými týždňami sa priblížili do vzdialenosti len približne 50 kilometrov od Rakky, de facto metropoly samozvaného „kalifátu“ vyhláseného skupinou Islamský štát.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Ahmet Davutoglu #vojsko #Islamský štát