Pri švédskych brehoch objavili stroskotanú cudziu ponorku

Hľadači vrakov našli pri švédskych brehoch na morskom dne uviaznutú malú cudziu ponorku. Na trupe má písmená azbuky, čo naznačuje, že ide o ruské plavidlo, domnieva sa súkromný pátrací tím Ocean X Team. Posádka sa pravdepodobne nedokázala zachrániť.

28.07.2015 07:58 , aktualizované: 09:44
debata (108)

Švédska armáda po analýze filmového materiálu nadobudnutého potápačmi potvrdila, že ide o zahraničnú ponorku, informoval denník Expressen. Zhruba 20 metrov dlhá ponorka nevykazuje žiadne vonkajšie škody. Všetky otvory sú uzavreté. „Preto sa obávame, že sa posádka nedokázala zachrániť, keď išlo plavidlo ku dnu,“ povedal potápač Stefan Hogeborn.

Plavidlo vo švédskych vodách objavili deväť mesiacov po spozorovaní cudzej ponorky neďaleko Štokholmu. Hon na ňu vtedy neviedol k úspechu, ale od začiatku existovalo podozrenie, že ide o ruský stroj.

„Nedá sa povedať, či ide o ponorku z blízkej minulosti a ako dlho spočíva na morskom dne, ale cyrilika na trupe naznačuje, že je ruská,“ uviedol Ocean X Team. Štáty na severe Európy v minulých mesiacoch opakovane hlásili incidenty s ruskou armádou, vrátane narušení vzdušného priestoru a výsostných vôd.

Podľa ruských médií ide zrejme o vrak ponorky, ktorá sa potopila počas prvej svetovej vojny. Hľadači vrakov podľa ruských expertov zrejme našli ponorku Som, ktorá stroskotala pred sto rokmi. Prinajmenšom rozmery by zhruba zodpovedali: dĺžka ponorky Som predstavovala 19,3 metra a šírka 3,6 metra.

Postavená bola v USA v roku 1901 pod názvom Fulton, o tri roky neskôr bola prepravená do Ruska. Spočiatku slúžila vo Vladivostoku, potom v Čiernom mori a nakoniec na Balte. Počas hliadkovania pri švédskych brehoch sa 10. mája 1916 zrazila s parníkom. Spolu s ňou išla ku dnu aj celá posádka, 18 námorníkov. V prospech tejto verzie hovorí fakt, že v nápise v azbuke bol na konci slova použitý takzvaný tvrdý znak. To by zodpovedalo pravopisu v cárskom Rusku, ktoré existovalo do roku 1917.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #ponorka #Švédsko #stroskotanie