Vodca Talibanu Muhammad Umar je mŕtvy, tvrdí server BBC

Vodca islamského hnutia Taliban mulla Muhammad Umar je údajne po smrti. Podľa spravodajského serveru BBC o tom informovali afganské vládne zdroje. Taliban túto informáciu zatiaľ nekomentoval. Správy o smrti mullu Umara sa objavili už aj v minulosti, Taliban ich vždy poprel.

29.07.2015 11:45 , aktualizované: 19:09
debata (4)
Predpokladaný portrét Muhammada Omara na... Foto: SITA/AP
Muhammad Umar Predpokladaný portrét Muhammada Omara na posteri, ktorý publikovala FBI pri pátraní po islamistickom vodcovi.

Podľa BBC je to prvýkrát, čo o Umarovej smrti oficiálne prehovorili vysokopostavené zdroje z afganskej vlády a rozviedky. Hovorca Talibanu, ktorého kontaktovala BBC, povedal, že hnutie čoskoro vydá k tejto informácii vyhlásenie.

Nepotvrdené správy o smrti mullu Umara sa šíria už niekoľko týždňov. Afganský internetový denník Khaama.com s odvolaním sa na pakistanské úrady napísal, že šéf Talibanu zomrel už pred dvoma rokmi.

Podľa niektorých správ mullu Umara zabili jeho vlastní spolubojovníci. Jedno z odštiepeneckých krídel Talibanu začiatkom júla informovalo, že mullu Umara zabili velitelia Talibanu Muhammad Mansúr a Gul Agha.

Na internete sa však v polovici júla objavilo posolstvo mullu Umara, v ktorom podporil mierové rozhovory Talianu s vládou v Kábule. Vo vyhlásení uviedol, že rokovania sú legitímne a ich cieľom je ukončenie okupácie krajiny medzinárodnými silami. Nebolo však možné overiť si, či toto posolstvo skutočne pochádzalo z úst šéfa Talibanu.

Mulla Umar sa na verejnosti už dlho neukázal, predpokladalo sa, že žije na tajnom mieste pravdepodobne niekde v Pakistane.

Správy o smrti mullu Umara sa objavili v niektorých médiách napríklad v roku 2011. Taliban túto informáciu vtedy poprel s tým, že ju rozšírila americká rozviedka, ktorá prenikla do mobilných telefónov, mailových účtov a webových stránok Talibanu.

Vodca Talibanu zomrel, informoval úrad afganského prezidenta

Vodca islamistického hnutia Taliban mulla Muhammad Umar je už viac ako dva roky po smrti. Potvrdil to v stredu podľa agentúry Reuters úrad afganského prezidenta na základe informácií spravodajskej služby. Taliban oznámenie zatiaľ nekomentoval. Tvrdenie o smrti mulla Umara sa objavila už v minulosti, radikálny Taliban ho vždy poprel.

„Vláda … na základe vierohodných informácií potvrdzuje, že mulla Muhammad Umar, vodca Talibanu, zomrel v apríli 2013 v Pakistane,“ oznámil prezidentský palác vo vyhlásení.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Muhammad Umar