Unikátna operácia v USA: Chlapčekovi transplantovali obe ruky

Osemročný americký chlapček Zion Harvey sa stal najmladším pacientom na svete, ktorému lekári transplantovali obe ruky. Desaťhodinová a veľmi komplikovaná operácia sa konala v detskej nemocnici vo Philadelphii.

29.07.2015 14:16
Zion Harvey, transplantácia Foto: ,
Osemročný Zion Harvey sa stal najmladším pacientom na svete, ktorému transplantovali obe ruky.
debata (1)

Chlapec prišiel o obe horné končatiny i chodidlo kvôli rozsiahlej infekcii. Ako štvorročný musel tiež absolvovať transplantáciu obličiek, novú obličku mu darovala jeho matka.

Chlapec sa bez časti paží naučil jesť predloktím, dokonca aj písal a hral sa videohry. Teraz uviedol, že sa už teší, že si bude môcť rukami zahádzať loptu. „Najskôr to bolo zvláštne, ale potom už dobré,“ popísal Zion prebudenie s novými rukami.

Na operácii sa podieľal tím 40 lekárov, sestier a ďalšieho personálu a odborníkov z plastickej chirurgie, ortopédie, anesteziológie a radiológie. Lekári najskôr starostlivo spojili kosti a potom žily. Keď začala v ruke kolovať krv, chirurgovia pospájali šľachy, svaly a nervy.

„Keď Zion po infekcii podstúpil transplantáciu obličiek, stal sa kandidátom aj na túto operáciu, pretože už vtedy bral imunosupresívne lieky,“ povedal lekár Benjamin Chang. Imunosupresíva sú lieky, ktoré zabraňujú odmietnutiu nového orgánu. Do Baltimoru, kde Harveyho rodina žije, by sa mohol Zion vrátiť o pár týždňov.

Prvú úspešnú transplanáciu hornej končatiny urobili v roku 1998 v Lyone. Tímy chirurgov zo štyroch krajín vtedy 14 hodín operovali Novozélanďana Clinta Hallama, ktorý prišiel o pravú ruku pri nehode s cirkulárkou. Po troch rkoch ale Hallam vyhlásil, že s novou rukou, ktorá pochádzala od motocyklistu, ktorý zomrel po nehode, sa nedokázal zžiť a požiadal o jej opätovné odstránenie. Na začiatku roku 2001 mu ju odoperovali lekári v Londýne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #transplantácia rúk #Zion Harvey