Memorial: V bojoch na Ukrajine padlo tisíc Rusov

V bojoch na východe Ukrajiny prišlo o život už tisícka Rusov, medzi nimi veľa vojakov. Uviedol to v stredu Sergej Krivenko z renomovanej ruskej mimovládnej organizácie na ochranu ľudských práv Memorial. "Reč je až o tisícke mŕtvych. Možno ich bolo aj viac," povedal agentúre DPA.

29.07.2015 17:16
debata (177)

Krivenko je tiež členom prezidentskej rady pre ľudské práva a občiansku spoločnosť, čo je poradný orgán Vladimira Putina. Tvrdí, že vie o mnohých ruských vojakoch, ktorí prišli o život alebo padli do zajatia v Donbase na východe Ukrajiny. Počet ruských vojakov v tejto oblasti odhadol na 6 000, zatiaľ čo ukrajinské odhady bývajú dvojnásobné.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko, že podporuje separatistov na východe Ukrajiny zbraňami, muníciou aj vojakmi, Moskva stále tieto obvinenia popiera, najviac pripúšťa len ruských dobrovoľníkov bojujúcich na strane separatistov.

Avšak jeden z povstaleckých predákov Alexander Zacharčenko vlani povedal, po boku rebelov bojujú aj tisíce ruských dobrovoľníkov, z ktorých časť boli profesionálni vojaci, bojovali však počas svojej dovolenky.

Putin v máji zahrnul pod štátne tajomstvo údaje o stratách ozbrojených síl počas špeciálnych operácií v mierovom období. V prieskume nezávislého sociologického strediska Levada, zverejnenom tento týždeň, 52 percent Rusov tvrdilo, že ruské vojská v Donbase nebojujú, ale 26 percent si myslelo opak. Zvyšok sa zdržal vyjadrenia.

Počet obetí bojov v Donbase sa podľa odhadov blíži k 7 000. Ukrajinské ministerstvo obrany nedávno straty vládnych síl vyčíslilo na 2 300 zabitých a 270 nezvestných, ktorí pravdepodobne tiež zahynuli. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že počet zabitých civilistov a vojakov sa už blíži k 9 000.

177 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusi #Donbas #kríza na Ukrajine