Rusko vetovalo návrh rezolúcie o zriadení tribunálu pre prípad MH17

Rusko v stredu podľa očakávaní vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o vytvorení medzinárodného trestného tribunálu pre vojnové zločiny, ktorý by stíhal osoby zodpovedné za vlaňajšie zostrelenie lietadla malajzijských aerolínií nad Ukrajinou.

29.07.2015 22:02 , aktualizované: 23:03
debata (277)

Jedenásť krajín v 15-člennej BR OSN hlasovalo za návrh rezolúcie zo spoločnej dielne Austrálie, Malajzie, Holandska a Ukrajiny, pričom tri štáty – Angola, Čína a Venezuela – sa zdržali hlasovania. Rusko dokument ako jediné odmietlo, informovala agentúra Reuters.

Rusko ako jeden z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady má v najvyššom orgáne OSN právo veta, a tak návrh, ktorý predložila Malajzia, neprešiel. Moskva vopred varovala, že návrh zablokuje. Ruské vedenie sa obávalo, že tribunál sa zmení v arénu protiruských útokov, a upozorňovalo, že akémukoľvek súdu musí predchádzať nájdenie vinníkov. O vinníkoch vládnu spory medzi Ruskom na jednej a Ukrajinou a západnými štátmi na druhej strane.

Rusko už skôr predložilo vlastný návrh rezolúcie, ktorý vyzýva na nájdenie a potrestanie vinníkov, ale zmienku o tribunále neobsahuje. Návrh však v Bezpečnostnej rade nezískal podporu. K autorstvo terajšieho návrhu rezolúcie, ktorý Rusko vetovalo, sa prihlásili Holandsko, Ukrajina, Austrália a Belgicko.

Podľa ukrajinských médií stredajším hlasovaním sa zápas o zriadenie tribunálu nekončí. Ukrajinská diplomacia zvažuje, že návrh na jeho vytvorenie predloží na najbližšom zasadaní Valného zhromaždenia OSN. Tam by na schválenie stačili dve tretiny hlasov a Rusko by veto uplatniť nemohlo.

Ruský postoj v Bezpečnostnej rade vyvolal krajne odmietavé reakcie. Malajzijský delegát vyhlásil, že jeho krajina sa v pátraní po vinníkoch „nikdy nevzdá“. Využije konzultácií s ďalšími zainteresovanými štátmi v snahe nájsť iné varianty stíhania vinníkov. „To, čo sa v stredu stalo, nás nezastaví,“ vyhlásil malajzijský delegát.

Za tragédiu označila ruské veto stála americká zástupkyňa v OSN Samantha Powerová. „Žiadne veto nemôže zablokovať vyšetrovanie tohto hrozného zločinu. Žiadne veto neotrasie našimi záväzkami voči obetiam, ktorým musíme zaistiť spravodlivosť a dôstojnosť,“ vyhlásila.

Podľa ruského delegáta Čurkina išlo autorom návrhu rezolúcie len o propagandistické cvičenie. Návrh je podľa neho právne aj politicky neudržateľný. „Autori návrhu odmietli konať v duchu spolupráce a predložili svoje znenie s vedomím, že žiadne pozitívne následky to mať nebude,“ citovala Čurkina agentúra TASS.

Tesne pred hlasovaním sa o zmenu ruského stanoviska pokúsil holandský premiér Mark Rutte, ktorý sa telefonicky spojil s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ten si jeho argumenty nevypočul.

Ukrajina sa práva na vyšetrovanie havárie vzdala v prospech Holandska, kam boli trosky lietadla prepravené. Vyšetrovanie vedie holandský úrad pre leteckú bezpečnosť, ktorý sa zaoberá príčinou katastrofy, ale nehľadá vinníkov. O tých sa zaujíma úrad holandského generálneho prokurátora, ktorý do vyšetrovacieho tímu zaradil expertov z Ukrajiny a štátov, ktorých občania boli medzi obeťami. Ruskí odborníci v tíme nie sú.

Aj to je podľa ruských médií dôvodom, prečo sa Moskva voči vyšetrovaniu katastrofy stavia podozrievavo. Rusko sa opakovane sťažuje, že jeho dôkazy vyšetrovatelia prehliadajú a odmietajú vziať do úvahy aj tie verzie udalosti, v ktorých ako vinník katastrofy figuruje ukrajinská armáda.

Boeing 777, ktorý letel na linke Amsterdam-Kuala Lumpur, sa zrútil 17. júla 2014 v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Zahynulo pritom všetkých 298 ľudí na palube. Podľa Ukrajiny i západných krajín lietadlo zostrelili proruskí povstalci za pomoci raketového komplexu Buk, ktorý im do výzbroje poskytlo Rusko. Moskva však odmieta akýkoľvek podiel na tejto tragédii.

277 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #veto #MH17 #tribunál