Egypt: Nový Suezský prieplav sa podarilo dokončiť v predstihu

Práce na rozšírení Suezského prieplavu sa po 11 mesiacoch podarilo zavŕšiť. Šéf egyptského úradu spravujúceho vodnú cestu medzi Stredozemným a Červeným morom v stredu oznámil splnenie úlohy, na ktorú stavitelia od prezidenta Abda Fattáha Sísího dostali jeden rok.

29.07.2015 22:17
debata (3)

„Práce sme dokončili včas, dokonca ešte pred stanoveným termínom,“ povedal na tlačovej konferencii admirál vo výslužbe Muháb Mamíš, predseda štátnej Správy Suezského prieplavu, ktorého citovala agentúra Reuters.

Takzvaný Nový Suezský prieplav slávnostne otvoria 6. augusta za účasti egyptských a zahraničných predstaviteľov. Prvé tri nákladné lode z Bahrajnu, Dánska a USA sa však ním skúšobne preplavili už počas uplynulého víkendu.

Projekt s nákladmi dosahujúcimi v prepočte osem miliárd dolárov (7,25 mld. eur) prezident Sísí považuje sa symbol národnej hrdosti a významnú príležitosť pozdvihnúť ekonomiku v období, keď Egypt zápasí s vysokou nezamestnanosťou. Výstavbu novej plavebnej dráhy idúcej súbežne s pôvodným prieplavom z roku 1869 realizovali pod vedením egyptskej armády.

Suezský prieplav je pre Egypťanov dôležitým zdrojom tvrdej meny, čo sa obzvlášť potvrdilo po revolúcii v roku 2011, ktorá spôsobila úbytok zahraničných turistov a investícií v Egypte. Zatiaľ čo pôvodný kanál Káhire vynášal ročne približne päť miliárd dolárov (4,53 mld. eur), po rozšírení umožňujúcom plavbu väčších lodí oboma smermi súčasne by sa mali výnosy do roku 2023 zvýšiť až na 15 miliárd dolárov (13,6 mld. eur).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #suezský prieplav