Začal sa proces so Savčenkovou, pojednáva sa za zatvorenými dverami

Ostro sledovaný súdny proces s dôstojníčkou ukrajinského letectva sa začal v ruskom meste Doneck pri hraniciach s Ukrajinou. Naďa Savčenková je obžalovaná z vraždy dvoch ruských novinárov, ktorých zabili vlani na východe Ukrajiny.

30.07.2015 11:33
Nadežda Savčenková, Rusko, väzenie, pilotka,... Foto: ,
Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková v ruskom väzení.
debata (130)

Naďa bola medzitým zvolená za poslankyňu ukrajinského parlamentu, obvinenia odmieta. Hrozí jej 25 rokov za mrežami.

Pred mestským súdom panujú sprísnené bezpečnostné opatrenia, novinárov do budovy nepúšťajú vôbec. Na proces prišli západní diplomati, ale aj tí museli zostať pred budovou. Rokovanie súdu sa odohráva za zatvorenými dverami.

Čaká sa, že vo štvrtok obžaloba i obhajoba predložia svoje návrhy, a potom súd stanoví termín ďalšieho pojednávania, keď by sa už malo prejsť k podstate veci. Obhajoba sa chce okrem iného domáhať prenesenia súdneho konania do Moskvy.

Podľa obžaloby 34-ročná Naďa Savčenková ako príslušníčka dobrovoľníckeho praporu bojujúceho na strane vládnych síl s proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na skupinu neozbrojených civilistov a novinárov. Tí sa nachádzali na kontrolnom stanovisku separatistov. Z troch ruských novinárov dvaja zahynuli. Savčenkovú vraj zadržali v Rusku na úteku.

Obhajoba naopak tvrdí, že Ukrajinka padla do zajatia krátko pred ostreľovaním a zabitím novinárov. Separatisti ju potom odovzdali Rusom. Žena tak podľa advokátov bola do Ruska zavlečená.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súd #Ukrajina #Naďa Savčenková