Slávneho leva Cecila zabil americký zubár. Jeho kariéra sa zrejme skončila

Najslávnejšieho afrického leva, trinásťročného Cecila, zabil začiatkom júla Američan Walter James Palmer, zubár z Minnesoty. K činu sa priznal, tvrdí však, že nevedel, že koná v rozpore so zákonom a netušil ani, o akého slávneho leva ide.

30.07.2015 12:14
debata (44)

S odvolaním sa na ochrancov prírody v Zimbabwe o tom informujú zahraničné médiá. Za možnosť odstreliť obľúbenú šelmu Palmer zaplatil dvom sprievodcom 50-tisíc dolárov (vyše 45-tisíc eur).

Telo slávneho leva stiahnutého z kože a bez hlavy našli správcovia na okraji zimbabwianskej rezervácie Hwange začiatkom júla. Americký zubár podľa nich podplatil dvoch mužov, aby Cecila vylákali pomocou mršiny pripevnenej na aute mimo národný park, kde ho najprv postrelil šípom a po 40 hodinách ho našiel a zabil.

Pôvodné informácie hovorili o tom, že leva zabil španielsky turista. Podľa šéfa ochranárskej organizácia ZCTF Johnyho Rodriguesa išlo o amerického zubára Palmera. Ten sa už priznal, že leva zabil a vyjadril hlbokú ľútosť nad tým, čo urobil. Zároveň ale namietal, že si najal dvoch profesionálnych sprievodcov na lovecký výlet a myslel si, že je všetko v súlade so zákonom. Vyšetrovatelia však jeho slovám veľmi neveria, keďže slávneho leva podvodom vylákali z územia národného parku.

„Netušil som, že ten lev, ktorého som skolil, bola miestna celebrita,“ uviedol Palmer, ktorý už zo Zimbabwe odišiel. „Spoliehal som sa na odbornú radu profesionálnych sprievodcov,“ do­dal.

Sprievodcov už zimbabwianske úrady obvinili z pytliactva. Jeden z nich, miestny profesionálny lovec Theo Bronkhorst, bol už obžalovaný z toho, že neurobil nič proti ilegálnemu lovu. Pred súdom povedal, že sa necíti byť vinný a po tom, čo zložil kauciu a odovzdal cestovný pas, ho pustili na slobodu. Proces s ním sa bude konať 5. augusta. Ak ho súd uzná za vinného, hrozí mu pokuta 20-tisíc dolárov (vyše 18-tisíc eur) a až desaťročné väzenie. Druhý obvinený ešte pred súdom nebol.

Američan Palmer mal kvôli svojmu loveckému koníčku problémy už v minulosti. V roku 2006 údajne zabil vo Winsconsine medveďa baribala mimo poľovníckej oblasti, potom ho previezol a tvrdil, že ho skolil v povolenej zóne. Dostal kvôli tomu ročnú podmienku a pokutu.

Palmerova kariéra zubára je už zrejme zničená. Na internete sa stal terčom útokov zo strany nahnevaných užívateľov, mnohí z nich mu dokonca želajú smrť. „To je nechutné. Dúfam, že ťa hodia do klietky s vyhladovanými levmi,“ odkázala Palmerovi jedna žena na facebookovej stránke jeho zubárskej ordinácie.

Lev Cecil sa stal symbolom Afriky. Návštevníci... Foto: SITA/AP, Andy Loveridge
Zimbabwe, lev Cecil Lev Cecil sa stal symbolom Afriky. Návštevníci národného parku v Zimbabwe ho milovali, rád sa pred nimi predvádzal. Slávnym sa stal aj vďaka nezvyčajnej čierne hrive.

Lev Cecil nosil obojok s GPS údajmi, ktoré umožňovali sledovať jeho pohyb. Bol zahrnutý do projektu Oxfordskej univerzity. Palmer a jeho sprievodcovia sa podľa ochranárov pokúsili neúspešne obojok zničiť.

Zimbabwe umožňuje lovcom za poplatok legálny odstrel slonov, byvolov či levov mimo rezervácie. Údajne tak získava peniaze na ďalšiu ochranu prírody. Po Cecilovom zabití podpísalo asi 130-tisíc ľudí petíciu adresovanú prezidentovi Robertovi Mugabemu. Žiadajú v nej, aby krajina prestala povolenia na odstrel ohrozených zvierať vydávať.

Jednou z mála krajín, kde zabitie leva Cecila nevyvolalo hystériu, je samotné Zimbabwe. Miera nezamestnanosti tam dosahuje až 80 percent a miestni ľudia majú dosť starosti s tým, aby pre seba a svoje rodiny zabezpečili dostatok jedla.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #lev Cecil #Walter James Palmer