Schäuble chce obmedziť právomoci Európskej komisie

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble chce obmedziť právomoci Európskej komisie. Podľa neho by už nemala dozerať na dodržiavania konkurencie a pravidiel vnútorného trhu, pretože sa stále viac správa ako politický hráč. Tieto kompetencie by podľa Schäubleho mal prevziať nový úrad nezávislý od politiky, uviedol denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

30.07.2015 14:31
Minister financií Wolfgang Schäuble Foto: ,
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble
debata (4)

Hovorkyňa komisie nechcel Schäubleho slová komentovať. Poznamenala len, že ani politickejšia komisia nestráca svoju nestrannosť.

Podľa Schäubleho nemôže Európska komisia vykonávať svoju pôvodnú funkciu, ktorou bolo dozeranie na plnenie európskych zmlúv, a zároveň posilňovať svoju politickú pozíciu a snažiť sa hrať rolu európskej vlády. Podľa diplomatických zdrojov nemeckého denníka síce nemecký minister väčšiu politickú rolu komisie podporuje, zároveň je však presvedčený, že dohľad nad vnútorným trhom musí byť nezávislý.

Podľa svojej hovorkyne Miny Andreeovej nebude Európska komisia komentovať správy z tlače, pri ktorých si nie je istá, či skutočne odrážajú názory nemeckého ministra. „Nemáme žiadne oficiálne vyjadrenie v tomto zmysle,“ poznamenala hovorkyňa.

Šéf komisie Jean-Claude Juncker podľa nej pozná Schäubleho osobne už niekoľko desiatok rokov a považuje ho za „jedného z najpresvedče­nejších Európanov“. S priateľským záujmom vraj preto Juncker sleduje všetky návrhy nemeckého ministra.

Schäuble odporúča, aby sa na európskej úrovni vytvorila obdoba nemeckého protimonopolného úradu, ktorá by nebola závislá na politikoch a ktorej úlohou by bolo dozerať na fungovanie vnútorného trhu a brániť zneužívanie trhovej sily.

Podľa zdrojov Frankfurter Allgemeine Zeitung tento zámer podporuje aj holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem, ktorý chce zo Schäublovho návrhu urobiť jednu z hlavných tém holandského predsedníctva v Európskej únii. Holandsko úniu povedie v prvom polroku 2016. Snaha Európskej komisie o väčšiu politikú rolu sa prejavila aj v posledných mesiacoch pri vyjednávaniach medzi zadlženým Gréckom a medzinárodnými veriteľmi. Komisia pôvodne mala mať len technickú rolu a dozerať na uskutočnenie reforiem, na ktorých sa Atény s veriteľmi dohodli.

Predseda Európskej komisie Juncker však podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung túto rolu opustil, priamo sa zapojil do vyjednávania a podporoval požiadavky gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa na nájdenie „politického riešenia“ gréckej krízy a poskytnutie nových úverov predĺženej zemi.

Podľa hovorkyne Andreevovej ale silnejší politický akcent komisie neznamená, že by strácala na svojej nestrannosti. „Politickejšia jednoducho znamená, že Európska komisia si je veľmi dobre vedomá toho, čo sa deje a čo od nás občania očakávajú,“ dodala.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Wolfgang Schäuble #Jean-Claud Juncker