Taliban potvrdil Umarovu smrť, mierové rokovania s Afganistanom sa odkladajú

Afganský Taliban potvrdil vo štvrtok úmrtie svojho vodcu Muhammada Umara, ktorý podľa údajov afganskej vlády zomrel ešte v apríli 2013 v Pakistane. Fundamentalistické hnutie podľa agentúry AP zverejnilo údajné vyhlásenie rodiny mullu Umara, v ktorom sa uvádza, že podľahol nešpecifikovanej chorobe.

30.07.2015 18:00
debata

Vyhlásenie doručili AP elektronickou poštou po tom, ako úmrtie Umara potvrdili agentúre dvaja nemenovaní vysokopostavení predstavitelia Talibanu. Tí zároveň oznámili, že najvyššia rada hnutia zvolila za nového vodcu mullu Achtara Mansúra, ktorý v posledných troch rokoch pôsobil ako Umarov zástupca.

Vyhlásenie zverejnené v mene Umarovho brata mullu Abdulmanána a jeho syna Muhammada Jakúba nespomína, kedy Umar zomrel. Obsahuje však ospravedlnenie za „akékoľvek pochybenia mullu Umara počas jeho vládnutia v Afganistane“. Žiada tiež všetkých Afgancov a moslimov, aby mu odpustili jeho chyby ako vodcu Talibanu.

Afganská vláda informovala o Umarovej smrti v stredu s odvolaním sa na „dôveryhodné zdroje“. Úmrtie potvrdila tiež afganská tajná služba, podľa ktorej niekdajší vodca Talibanu skonal v apríli 2013 za nejasných okolností v pakistanskom Karáči.

Kábul počítal s tým, že začne s protivníkmi rokovať o vyhlásení prímeria, ale hovorca Talibanu sa vo štvrtok od rozhovorov dištancoval. Odklad chystaných rozhovorov nasleduje deň po tom, čo afganská vláda oznámila, že najvyšší vodca Talibanu je už viac ako dva roky po smrti.

Pakistanský denník Express Tribune uviedol, že Umar zomrel na tuberkulózu, pričom sa odvolával na člena rady ústredného vedenia Talibanu. „Bol pochovaný na afganskej strane hranice,“ citovali noviny nemenovaný zdroj.

Podľa životopisu vydaného Talibanom v apríli tohto roka sa „nepolapiteľný“ mulla Umar narodil v roku 1960 v juhoaf­ganskej provincii Kandahár. Džihádistom sa stal v dôsledku invázie sovietskych vojsk do Afganistanu z roku 1979. V bojoch so Sovietmi bol štyrikrát zranený, pričom prišiel o jedno oko.

Spojené štáty vypísali za chytenie Umara, ktorý sa od americkej invázie v Afganistane z roku 2001 ukrýval na neznámom mieste, odmenu vo výške desať miliónov amerických dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #úmrtie #mierové rokovania