V Sierra Leone sa opäť objavila ebola

Úrady v západoafrickom štáte Sierra Leone umiestnili do karantény 500 ľudí po smrti muža, u ktorého sa preukázala ebola. Stalo sa tak v oblasti, kde sa toto vírusové ochorenie nevyskytlo už niekoľko mesiacov.

30.07.2015 21:22
debata (1)

Agentúra AP v tejto súvislosti napísala, že to znamená ďalší krok späť v zápase s ebolou. Obeť sa podľa jedného z regionálnych poslancov nakazila v metropole Freetown. Muž však následne cestoval do svojej rodnej dediny, aby tam oslávil záver moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

V okrese Severné Tonkolili sa nevyskytol jediný prípad eboly už päť mesiacov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zasa začiatkom týždňa konštatovala zatiaľ najnižší počet nových prípadov eboly počas roka v západnej Afrike.

Prípad tohto muža podľa AP poukazuje na to, ako môže jediný nakazený zvrátiť sľubný vývoj situácie. Obeť liečili na vysokú horúčku v miestnej nemocnici, krízovú linku zriadenú pre ebolu však nekontaktovali. Hlavným symptómom eboly je zvýšená teplota, tento príznak je však podobný i u malárie či týfusu.

V dôsledku toho sa teraz v karanténe ocitlo 30 ošetrovateľov z nemocnice, ako aj celá dedina. Úrady tiež znepokojil fakt, že otec obete je taxikár a syna rozvážal po najmenej dvoch nemocniciach. Rodina ho navyše pochovala bez dodržania opatrení zameraných na zabránenie ďalšieho šírenia nákazy po smrti obete.

Úrady v Siere Leone napriek tomuto incidentu vyjadrili optimizmus a presvedčenie, že sa im nákazu podarí čoskoro definitívne eliminovať. V trojici západoafrických krajín – Libérii, Sierre Leone a Guinei – sa od decembra 2013 ebolou nakazilo vyše 27 000 ľudí a približne 11 200 ich následkom tohto ochorenia zomrelo, vyplýva zo štatistík WHO.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obeť #ebola #Sierra Leone