Hrdinku Ukrajiny súdia Rusi za vraždu

Štyristoosem dní po tom, čo ju proruskí povstalci zajali neďaleko Luhanska, bývalá ukrajinská vojenská pilotka predstúpila pred súd. Prológ ostro sledovaného procesu poručíčky Nade Savčenkovej sa začal v prihraničnom ruskom mestečku Doneck, menovcovi neďalekej metropoly ukrajinského Donbasu, jej prvým malým víťazstvom. Predbežné pojednávanie so Savčenkovou, obvinenou zo zabitia dvoch ruských novinárov, bolo prerušené až do zváženia jej žiadosti, aby ju súdili v Moskve.

31.07.2015 12:00
Savčenková Foto: ,
V Rusku sa začal prológ procesu s ukrajinskou poručíčkou Naďou Savčenkovou.
debata (107)

„Na vlastné oči som videl skutočný zázrak – prokurátora, ktorý v kauze Savčenkovej podporil žiadosť obhajoby,“ napísal na sociálnej sieti jeden z obhajcov obžalovanej Iľja Novikov. „Dúfam, že za takú slabosť prejavenú voči nepriateľovi ho kolegovia nepoženú uličkou hanby,“ dodal ironicky.

Proces sa mal konať v ruskom Donecku so zdôvodnením, že je to najbližšie k miestu, kde Savčenková podľa obžaloby nelegálne vstúpila na územie Ruska. Obhajoba však namietala, že sú tam absolútne nevyhovujúce podmienky. Päťdesiattisícové mestečko nemá vlastné väzenie a Savčenkovú by na každé pojednávanie museli eskortovať zo 150-kilometrov vzdialeného Novočerkasska. Navyše prihraničná oblasť slúži proruským povstalcom z Donbasu ako útočisko, a preto tam vládnu silné protiukrajinské nálady, upozorňovali advokáti, ktorí včera do súdnej siene prišli v nepriestrelných vestách. Podľa nich Savčenkovú, ktorá takmer celú vyšetrovaciu väzbu strávila v Moskve, previezli nedávno do odľahlej oblasti na juhozápade Ruska len preto, aby skomplikovali západným diplomatom a ľudskoprávnym aktivistom monitorovanie procesu a prejavy solidarity s „politickou väzenkyňou“, ako ju označujú.

Tridsaťštyriročnej Savčenkovej hrozí v Rusku až 25 rokov väzenia. Obvinená je z vraždy dvoch a viacerých osôb. Podľa obžaloby ako príslušníčka ukrajinského dobrovoľníckeho práporu, v radoch ktorého bývalá vojenská pilotka a veteránka vojny v Iraku po odchode z armády bojovala proti separatistom v Donbase, úmyselne naviedla mínometnú paľbu na skupinu neozbrojených civilistov a novinárov neďaleko Luhanska. Tí sa práve nachádzali na kontrolnom poste proruských povstalcov. Z troch ruských novinárov dvaja zahynuli.

Savčenková vinu odmieta. Jej obhajcovia tvrdia, že do zajatia padla prinajmenšom hodinu pred začatím mínometnej paľby a so smrťou dvojice novinárov preto nemôže mať nič spoločné. Dokázať to chcú svedectvom jej spolubojovníkov, ktorí tiež padli do zajatia, ako aj výpisom z mobilných telefónov, ktorými podľa obžaloby mala usmerňovať mínometnú paľbu.

Za absurdný považujú advokáti aj ďalší bod obžaloby, podľa ktorého Savčenková ilegálne vstúpila na územie Ruska, kde sa vydávala za utečenku. V skutočnosti ju separatisti po zajatí zavliekli do Ruska, kde bola ihneď zatknutá, tvrdí obhajoba.

Ukrajinská prokuratúra len predvčerom začala stíhať sedem Rusov, ktorí boli podľa nej zapletení do únosu Savčenkovej. Ide o vysokých hodnostárov, vrátane sudcov, ktorí na Ukrajinku uvalili väzbu, dvoch vyšetrovateľov a námestníka ruského ministra zahraničných vecí.

Obhajcovia si nerobia ilúzie, že by ruský súd mohol ich klientku oslobodiť. Savčenkovú, ktorú v jej vlasti v neprítomnosti zvolili za poslankyňu parlamentu a prezident ju vyznamenal titulom Hrdina Ukrajiny, ruská propaganda vykresľuje ako bezcitný stroj na zabíjanie. „Dostane 25 rokov. Až ju odsúdia, Moskva bude môcť bez straty tváre vymeniť Savčenkovú za svojich vojakov, ktorých zajali Ukrajinci. To je najpravdepodobnejší koniec príbehu,“ predpovedá obhajca Novikov.

Ďalší Savčenkovej advokát Mark Fejgin včera v ukrajinskej televízii tvrdil, že obe krajiny už vyjednávajú o výmene Ukrajinky za dvoch zajatých príslušníkov ruských špeciálnych síl. Kapitána Jevgenija Jerofejeva a čatára Alexandra Alexandrova v máji zajali ukrajinskí vojaci v Luhanskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany o nich tvrdí, že obaja síce slúžili v ozbrojených silách, ale v čase ich zadržania na Ukrajine vraj neboli v aktívnej službe.

„Vyjednávania, pokiaľ viem, sa vedú medzi tajnými službami. Posudzuje sa výmena Savčenkovej za Alexandrova a Jerofejeva,“ povedal Fejgin pre televíziu 112 a dodal, že výmena by bola najlepším východiskom zo situácie, keďže medzi oboma štátmi stále platí dohoda umožňujúca odoslať Savčenkovú po odsúdení na odpykanie trestu do vlasti.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Naďa Savčenková