Kým nemáme o MH370 istotu, máme nádej, hovoria príbuzní

Ako na hojdačke emócií. Tak sa v uplynulých dňoch cítia príbuzní cestujúcich a členov posádky malajzijského lietadla na linke MH370, ktoré vlani v marci bez stopy zmizlo na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Ich city rozvíril nález úlomku, ktorý našli robotníci čistiaci pláže na ostrove Réunion a s veľkou pravdepodobnosťou pochádza z nezvestného Boeingu 777.

31.07.2015 16:00
MH370 Foto: ,
Na archívnej fotografii z marca minulého roka prechádzajú deti popred stenu s odkazmi pre cestujúcich a posádku z nezvestného Boeingu na medzinárodnom letisku Kuala Lumpur.
debata

Na francúzsky ostrov Réunion v Indickom oceáne sa zišli odborníci, aby preskúmali dva metre dlhý kus trosiek, ktorý pochádza z krídla lietadla. Podľa expertov na letectvo a malajzijských oficiálnych činiteľov je tento nájdený diel súčasťou Boeingu 777 a iný, ako ten malajzijský, nie je nezvestný.

Objav oživil nádeje

Tento objav vyvolal nádej, že by sa konečne mohla vyriešiť záhada, ktorá sa rozprestiera okolo osudu lietadla. To zmizlo 8. marca 2014 krátko po štarte z Kuala Lumpuru. Odvtedy sa nepodarilo nájsť ani stopu po stroji a 239 ľuďoch na jeho palube. A to aj napriek rozsiahlej pátracej akcii na hladine Indického oceánu aj pod ňou.

Niektorí príbuzní ale priznávajú, že majú veľmi zmiešané pocity, keď v nich bojuje túžba všetko uzavrieť s nádejou, že by tí, ktorí boli na palube stále nejakým zázrakom mohli byť nažive. Sara Weeksová, sestra Novozélanďana Paula Weeksa, ktorý v lietadle cestoval, hovorí, že je prišlo nevoľno, keď v televízii uvidela správy o nájdenom kuse trosiek.

„Neprejde ani deň, aby som nepremýšľala o tom, čo sa vtedy stalo,“ povedala. „Na jednej strane dúfam, že je to ono a na druhej, že nie. Myslím si, že kým to človek nevie s istotou, stále v sebe živí istú nádej,“ dodala.

Malajzijčan G. Subramanian, ktorého syn S. Puspanatchan bol tiež na palube lietadla, hovorí, že mu zovrie srdce vždy, keď sa ho priatelia a príbuzní na jeho 34-ročného syna spýtajú. „Dúfam, že budeme môcť potvrdiť, že je to kus z MH370. Už chcem, aby sa táto záhada uzatvorila,“ povedal, ale vzápätí dodal: „Aj tak však stále veríme, že je Puspanatchan nažive.“

Malajzia katastrofu nezvládla, tvrdia príbuzní

Mnoho príbuzných cestujúcich a posádky na palube lietadla ostro kritizovalo nedostatočný spôsob, akým Malajzia katastrofu lietadla zvládla. Niektorí spochybňujú aj súčasné správy o objave na ostrove Réunion. „Nechceme už zase počúvať nejakého oficiálneho činiteľa, ako nám hovorí, že sú si na 99 percent istí. Chceme mať stopercentnú istotu,“ uviedli čínski príbuzní cestujúcich v spoločnom vyhlásení.

Väčšina cestujúcich na palube lietadla pochádzala z Číny. Bol medzi nimi aj syn, nevesta a vnučka Chung Siou-fanga, ktorý povedal: „Počet ľudí a množstvo vybavenia, ktoré do pátrania nasadili, je obrovský. Aj napriek tomu zatiaľ našli tak strašne málo. Po troskách pátra niekoľko krajín a neobjavili nič. Tak ako to, že zrazu niečo našli?“ dodal Chung. „My príbuzní už ničomu neveríme.“

Malajzijčan Selamat Omar, ktoré 29-ročný syn cestoval v lietadle, vyzval vládu, aby pátrala po troskách oveľa agresívnejšie. „Potrebujeme nájsť trup lietadla a v ňom telá. Kým to nebudeme mať, budeme stále veriť, že je náš syn nažive a nie mŕtvy,“ dodal Omar.

Jacquita Gonzalesová, malajzijská manželka šéfa palubného personálu Patricka Gomesa, uviedla, že ňou správa o možnom objave kusa krídla rozhojdala emócie. „Už sa to opäť začalo. Stále sa dívam na mobil, či nemám nové správy. Snažím sa zamestnávať inými vecami, zatiaľ čo stále čakám, až mi dajú vedieť, čo je nové. Jednoducho opäť čakáme, tak ako predtým.“

debata chyba
Viac na túto tému: #MH370