Merkelová sa bude zrejme po štvrtý raz uchádzať o post kancelárky

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa bude o dva roky štvrtýkrát uchádzať o najvyšší vládny post. S odvolaním sa na zdroje z jej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) to napísal server Spiegel Online. Merkelová stojí na čele nemeckej vlády od novembra 2005.

01.08.2015 13:42
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (33)

V minulosti uviedla, že oficiálne oznámi rozhodnutie o prípadnej ďalšej kandidatúre do kancelárskeho úradu začiatkom roku 2016. Podľa informácií Spiegel Online však už teraz začala rokovať s generálnym tajomníkom CDU Petrom Tauberom o volebnej stratégii strany, ktorá bola v posledných dvoch voľbách založená práve na jej osobe.

CDU rokuje o volebnej stratégii pre rok 2017 aj so svojou bavorskou sesterskou Kresťanskosoci­álniou úniou (CSU). Šéf CSU Horst Seehofer sa podľa straníckych zdrojov usiluje o to, aby si konzervatívci dali za cieľ získať absolútnu väčšiu v Spolkovom sneme. V posledných voľbách pred dvoma rokmi chýbalo únii CDU/CSU k absolútnej väčšine päť poslaneckých kresiel. Merkelová je však údajne k takému cieľu skeptická.

Dlhšie ako Merkelová boli v povojnovej histórii v úrade nemeckého kancelára len Helmut Kohl a Konrad Adenauer, obaja boli rovnako ako Merkelová členmi CDU. Ak by Merkelová voľby o dva roky vyhrala, mohla by sa vyrovnať svojmu politickému učiteľovi Kohlovi, ktorý stál na čele nemeckej vlády rekordných 16 rokov. Podľa Spiegel Online však nie je isté, či bude 61-ročná Merkelová chcieť zostať v kancelárskom úrade celé budúce volebné obdobie.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #parlamentné voľby #kancelárka