V Rusku vzrástla výška úplatku, dôvodom je slabší rubeľ

Priemerná výška úplatku pre skorumpovaných úradníkov v Rusku tento rok dosiahla 208-tisíc rubľov (vyše 3100 eur), kým vlani stačilo 109-tisíc rubľov (asi 1630 eur). Píše o tom denník Izvestija s odvolaním sa na údaje ministerstva vnútra.

03.08.2015 09:19
rubeľ, Rusko, Moskva Foto:
Zdvojnásobenie priemerného úplatku experti vysvetľujú prudkým oslabením rubľa počas uplynulého roka.
debata (193)

Polícia pripúšťa, že ich odhady sú iba veľmi približné a najmä vychádzajú iba z odhalených prípadov korupcie. Teda sa sčítajú všetky zabavené úplatky za dané obdobie a vydelia ich počtom prípadov a tak dospejú k priemeru.

Predseda mimovládnej organizácie Národný protikorupčný výbor Kirill Kabanov si myslí, že je to nezmysel. Vypočítať priemernú výšku úplatku v Rusku, kde je korupcia síce všadeprítomná, ale skrytá, nie je podľa neho možné a všetky výpočty sú nekorektné.

Prvý zástupca generálneho prokurátora Alexander Buksman sa nedávno pozastavil nad „nenormálnou“ štatistikou, podľa ktorej sa v prvom polroku 2015 strážcom zákona podarilo chytiť o 21 percent viac delikventov, ktorí dávali úplatky, ale inak počet odhalených príjemcov týchto úplatkov nevzrástol a v polovici regiónov dokonca prudko klesol.

Podľa údajov ruského najvyššieho súdu za minulý rok takmer polovica odsúdených úplatkárov pochádza z radov úradníkov, necelá štvrtina spomedzi bezpečnostných zložiek a justície a viac ako desatina zo školstva.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rusko #úplatky