Ukrajinský expremiér založil v Moskve Výbor na záchranu Ukrajiny

Bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov, ktorý sa po vlaňajšom prevrate na Ukrajine uchýlil do Ruska, v Moskve oznámil vytvorenie Výboru na záchranu Ukrajiny.

03.08.2015 15:00
Azarov Foto: ,
Bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov chce prostredníctvom Výboru na záchranu Ukrajiny obnoviť priateľské vzťahy Kyjeva s Moskvou.
debata (59)

Ten má obnoviť priateľské vzťahy Kyjeva s Moskvou a „vyhnať z vlády cudzincov“. Azarov vyzval na vypísanie mimoriadnych volieb na Ukrajine a oznámil, že kandidátom jeho výboru na prezidentskú funkciu je bývalý proruský poslanec kyjevského parlamentu Volodymyr Olijnyk.

Výbor na záchranu Ukrajiny, ktorého pobočky podľa Azarova už na Ukrajine pôsobia, vydal vyhlásenie, v ktorom vyzýva na masové protesty proti súčasnému ukrajinskému režimu. „Vyžeňme z vlády všetkých cudzincov, ktorých prítomnosť Ukrajincov ponižuje. Súčasný zločinný režim hrubo porušuje ústavné práva občanov a fakticky podnecuje ľudí k povstaniu proti tyranii a útlaku,“ uvádza sa vo vyhlásení. „Sami neodídu. Ľudia musia vziať moc do svojich rúk,“ uvádza sa v dokumente, ktorý vyzýva „milióny Ukrajincov, aby vyšli do ulíc s požiadavkou demisie súčasnej vlády.

Azarovov výbor vyzýva na usporiadanie mimoriadnych prezidentských, parlamentných a komunálnych volieb, ktoré by mali so súčasnými vládcami Ukrajiny skoncovať.

Za prezidenta Azarov navrhol Olijnyka, bývalého ukrajinského poslanca za proruskú Stranu regiónov. Ako jedného z iniciátorov represívnych zákonov, ktorých schválenie vlani vo februári vyvolalo protesty a viedlo k pádu režimu prezidenta Viktora Janukovyča, Olijnyka na Ukrajine trestne stíhajú.

Podľa Azarova je Výbor na záchranu Ukrajiny „ochotný prevziať zodpovednosť za budúcnosť štátu“. Kto sú členovia výboru, Azarov neuviedol. „Časť z nich žije na Ukrajine a sú v nebezpečí. Príde čas, keď ich ľuďom všetkých predstavíme,“ povedal expremiér novinárom. Sú to vraj vlastenci, ktorí nie sú spojení so súčasným, ale ani predchádzajúcim ukrajinským režimom.

Zvrhnutý exprezident Janukovyč podľa Azarova členom novo založeného výboru nie je. Organizátori sa vraj dohodli na tom, že členom opozičného spolku nemá byť nikto, kto s bývalým prezidentom úzko spolupracoval. Exprezident po úteku z Ukrajiny žije v západoruskom Rostove na Done. Janukovyč sa Azarova ako predsedu vlády zbavil už vlani v januári v snahe uspokojiť časť požiadaviek protestujúcej opozície.

Špekulácie o tesnom napojení Výboru na záchranu Ukrajiny s ruským vedením hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poprel. „Kremeľ samozrejme k tejto iniciatíve nemá žiaden vzťah,“ povedal Peskov. „Ak ide o prípadnú podporu, treba detailne preštudovať prehlásenie výbori a analyzovať situáciu,“ dodal Peskov.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Mykola Azarov #Ukrajina