Calais čelí novému náporu utečencov, jeden z nich zranil policajta

Francúzska polícia zaznamenala v noci na pondelok v Calais ďalších 1700 pokusov migrantov preniknúť do Veľkej Británie tunelom pod Lamanšským prielivom. Tisícku pokusov policajti zmarili pri oplotenom nákladnom termináli na začiatku tunela, ostatných zastavili až vo vnútri areálu.

03.08.2015 18:43
Calais, utečenci Foto: ,
Utečenci v Calais sú vytrvalí. Každú noc sa stovky z nich niekoľkokrát pokúšajú dostať do Anglicka.
debata (24)

Jeden policajt je po zásahu zranených, keď ho sudánsky imigrant zasiahol kameňom do tváre. Násilníka polícia zatkla.

Počet pokusov o prekonanie Lamanšsého prielivu na niektoré z vlakových súprav, ktoré prevážajú kamióny automaticky neznamená počet osôb. Niektorí nelegálni utečenci sa o prchod pokúšajú za jednu noc viackrát. V oblasti žije momentálne asi 4-tisíc utečencov a o prechod do Británie sa každý deň pokúšajú odhadom stovky z nich.

V noci na pondelok sa množstvo týchto pokusov zvýšilo po tom, čo podľa francúzskych úradov sa počet utečencov, ktorí sa touto cestou snažia dostať do Spojeného kráľovstva, cez víkend znížil. Kým uprostred minulého týždňa evidovali policajti zhruba tisícku pokusov denne, za posledné dva dni ich nebolo viac ako štyristo denne.

Podľa BBC nie je pritom jasné, či a prípadne koľko prevažne africkým prisťahovalcom sa podarilo v poslednej dobe dostať na niektorú zo súprav a dôjsť do Anglicka. Asi 70 percent migrantov podľa francúzskej polície z Calais zmizne do štyroch týždňov po ich príchode. „Francúzsko ale nevie, či sa títo migranti dostali do Británie, či sa premiestnili na iné miesto vo Francúzsku,“ povedal predstaviteľ anglickej polície Alan Pughsley.

Francúzsky minister vnútra Bertrand Cazeneuve povolal do Calais minulý týždeň 120 policajtov, aby pomohli 300 kolegom, ktorí sa snažia inváziu imigrantov zastaviť. Britský premiér David Cameron v piatok telefonicky francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandeovi sľúbil, že pošle do Calais nové oplotenie, pátracích psov a ďalšie prostriedky, pretože súčasná situácie je podľa neho neprijateľná.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #utečenci #Calais