Lavrov: Plány USA útočiť na sýrsku armádu skomplikujú boj s terorizmom

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil plány USA podnikať nálety na pozície sýrskej armády v záujme ochrany opozície v Sýrii za kontraproduktívne a upozornil, že to komplikuje boj s terorizmom.

03.08.2015 21:55
debata (210)

Lavrov reagoval na nedeľňajšie vyhlásenie USA, že chcú v budúcnosti podporiť sýrskych povstalcov, ktorým poskytnú výcvik, aj zo vzduchu. Na stretnutí s novinármi v Dauhe Lavrov uviedol, že ruská strana amerických partnerov okrem iného upozornila, že doteraz sa „všetky prípady, keď americkí inštruktori na území susedných štátov školili budúcich príslušníkov oddielov opozičných síl, skončili ich prechodom na stranu extrémistov“.

Ruský minister upozornil, že takýto prístup komplikuje situáciu, ako aj boj s terorizmom. „Občas sa ani nedá vyznať v tom, kto s kým bojuje a kto komu prekáža,“ vyhlásil Lavrov. Rusko je za okamžité ukončenie vonkajšieho zasahovania do sýrskeho problému, zdôraznil Lavrov. Podľa jeho názoru situáciu v Sýrii treba konzultovať s Katarom, Tureckom, Egyptom, Jordánskom, ale aj Iránom. Lavrov dôrazne apeloval na obnovenie sýrsko-sýrskych mierových rokovaní.

Šéf ruskej diplomacie tiež zdôraznil, že bez vojenskej podpory, ktorú Rusko poskytlo Sýrii a Iraku, by IS mohol obsadiť oveľa väčšie územia. IS pritom označil za hlavnú hrozbu v oboch krajinách, čo je hlavný dôvod, prečo Moskva vládam Iraku a Sýrie poskytuje svoju podporu.

210 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Sergej Lavrov