Trump musí ďalej rozdávať údery

Americký miliardár Donald Trump sa drží na vrchole rebríčka popularity republikánskych uchádzačov o Biely dom. Zo 17-členného poľa stále mierne vyčnieva. Od 7. júla zvíťazil Trump vo všetkých zverejnených celoštátnych prieskumoch.

04.08.2015 13:00
Donald Trump Foto:
Svoj majetok odhaduje Donald Trump na 10 miliárd dolárov. Teraz sa chce stať aj prezidentom USA.
debata (6)

Aj v poslednom prieskume televízie NBC a denníka Wall Street Journal si kontroverzný miliardár udržal tesný náskok. Volilo by ho 19 percent republikánov. Na druhom mieste je s 15 percentami guvernér Wisconsinu Scott Walker a tretí so 14 percentami Jeb Bush.

Ostré výroky

„Jeho provokatívne vyjadrenia ho udržiavajú na čele veľmi rozdrobeného pelotónu republikánskych kandidátov,“ reagoval pre Pravdu na Trumpovo postavenie politológ Rodgers Smith z Pennsylvánskej univerzity.

Voliči na Trumpovi milujú, že je hrozný. Že rozdáva údery. Ak to robiť nebude, príde o popularitu. Trump nemá stratégiu kampane. Robí to, čo mu radia inštinkty. Debata bude zábavná.
Rodgers Smith, politológ

Šesťdesiatdeväťroč­ný podnikateľ a televízna celebrita zatiaľ stavia svoju kampaň na ostrých výrokoch. Trump takmer všetkých prisťahovalcov označil za kriminálnikov. Na mexicko-americkej hranici chce proti migrantom postaviť múr. S tým, že to vraj zaplatí Mexiko.

Trump si tiež uťahoval z toho, že americký senátor John McCain strávil viac ako päť rokov vo vietnamskom zajatí. Európe odkázal, že Krym je jej problém a že keď sa stane prezidentom, bude mať lepšie vzťahy s ruskou hlavou štátu Vladimirom Putinom.

Keď sa novinári pýtajú, ako to chce všetko dosiahnuť, jeho tím zvyčajne odpovedá, že Trump má pripravené politické plány. Ale zverejní ich, keď to uzná za vhodné. Nie vtedy, keď mu kladú otázky médiá.

Ostatní republikáni zatiaľ príliš nevedia, čo majú s Trumpom robiť. Na jednej strane ho kritizujú. Na druhej strane aj Jeb Bush, hlavný kandidát na zisk prezidentskej nominácie, označil Trumpa za fenomén. Politici si zároveň uvedomujú, že miliardár ich strane roky finančne pomáhal.

Prvá debata

Pre Trumpa však možno predsa prichádza skúška ohňom. Vo štvrtok sa koná na televíznej stanici Fox prvá televízna debata republikánskych kandidátov. Na hlavnej diskusii sa zúčastní desať uchádzačov, ktorí si momentálne najlepšie vedú v prieskumoch. A tým, že im Trump dominuje, je automaticky favoritom debaty. Lenže on sám sa pred ňou správa nezvyčajne krotko.

„Nie som diskutér. Títo politici, vždy to hovorím, že hlavne rozprávajú a nekonajú. Stále debatujú. Uvidíme, čo sa stane. Ktovie?“ vyhlásil pred debatou Trump v televízii ABC. „Nemyslím si, že budem rozdávať údery. Nebudem na nich útočiť,“ povedal miliardár.

„Trump by sa chcel ukázať aj ako seriózny kandidát. Nielen ako niekto, kto rozpráva, čo si myslí. Jeho vyhlásenie ukazuje, že si uvedomuje, že útoky na ďalších kandidátov majú hranice,“ povedal pre Pravdu politológ Brian Frederick z Bridgewaterskej štátnej univerzity.

Ako nestratiť voličov

„Politická kariéra Trumpa je však postavená na tom, že ľudí ohadzuje rétorickými bombami. Nemôže byť uhladený a správať sa pekne. Jeho stúpenci by sa od neho odvrátili,“ myslí si expert na americkú politiku James Boys.

„Trumpovou jedinou šancou, ako sa udržať na čele, je správať sa ďalej ako burič a brať ostatným priestor v médiách,“ povedal pre Pravdu autor knihy Clintonova veľká stratégia.

„Voliči na Trumpovi milujú, že je hrozný. Že rozdáva údery. Ak to robiť nebude, príde o popularitu. Trump nemá stratégiu kampane. Robí to, čo mu radia inštinkty. Debata bude zábavná,“ predpokladá Smith.

Americké prezidentské voľby sa konajú na budúci rok v novembri. Predtým sa v USA uskutočnia primárky, v ktorých si strany vyberú svojich nominantov. Kým u republikánov je situácia veľmi nejasná, u demokratov má podľa prieskumov jednoznačne najväčšie šance bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.

Miliardár je ako jednočlenná skupina

„Donald Trump momentálne k sebe priťahuje dôležitú časť voličov na americkej politickej scéne. Obracia sa na nahnevaných ľudí,“ uviedol pre Pravdu o prezidentskej kandidatúre amerického miliardára politológ David McCuan zo Sonomskej štátnej univerzity v Kalifornii.

Aké má Donald Trump šance na získanie prezidentskej nominácie v rámci Republikánskej strany? Pripúšťate možnosť, že by dokonca mohol byť zvolený za šéfa Bieleho domu?
Trump je zaujímavý prípad pre republikánov a pre tento prezidentský volebný cyklus. Je to kandidát, ktorý je ako jednočlenná skupina. Je politickou stranou sám pre seba. Trump priťahuje pozornosť a čerí republikánske vody.

Nie je to však zvoliteľný kandidát. Nemá za sebou organizovanú kampaň. Trump má veľa peňazí, čo je nevyhnutné na kandidatúru. Ale má obmedzené možnosti, ako k sebe trvalejšie pritiahnuť voličov, ako im odovzdať nejaký strategický odkaz. Potrebuje to, aby získal hlasy v kľúčových štátoch. Toto leto je Trump ešte nadšený. Na budúci rok o takomto čase bude nespokojný.

Prečo?
S kandidatúrou Trump už neraz flirtoval. Momentálne k sebe priťahuje dôležitú časť voličov na americkej politickej scéne. Obracia sa na nahnevaných ľudí. Takí voliči sú väčšinou belosi, ktorí sa obávajú o budúcnosť. Sú nahnevaní na prezidenta Baracka Obamu a demokratov a politicky sa vnímajú stále viac ako nezávislí.

Trump sa im prihovára. Sú to hluční, vykoľajení voliči, ktorí hľadajú niekoho, koho môžu obviniť zo svojej situácie. Nech je to ktokoľvek. Trump ako celebritný kandidát pre týchto voličov predstavuje zdroj nadšenia. Kritizuje celý svet a získava si pozornosť médií. Trump vyrába prehnanú šou a nezaoberá sa tým, že by mal konvenčný politický štýl. Nemá rád republikánskych lídrov, najmä mu prekáža rodina Bushovcov. Lenže v skutočnosti voličom nemôže ponúknuť nič reálne.

Ak predpokladáte, že Trump nezvíťazí, akú úlohu bude hrať v republikánskom súboji?
Strane môže poškodiť. Najmä v prípade, že sa od neho republikáni odvrátia a rozhodne sa kandidovať ako nezávislý. Nemôže však vyhrať ani v tomto prípade.

(am)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #republikáni #Donald Trump #predvolebná kampaň