Obama ochráni svojich regrútov. Aj proti Asadovi

Spojené štáty od prepuknutia bojov v Sýrii vyzývajú prezidenta Bašára Asada, aby odstúpil. Vojenskému konfliktu so slabnúcim damaským režimom sa však štyri roky úzkostlivo vyhýbali. Odteraz môže byť všetko inak.

04.08.2015 09:57
Asad Foto:
Sýrsky prezident Bašár Asad s vládnymi vojakmi, ktorí sa odteraz môžu stať terčmi amerických náletov.
debata (72)

Pri náletoch na Sýriu Biely dom Pentagonu povolil udrieť na hocikoho, kto by ohrozoval amerických spojencov v teréne. Aj keby to boli Asadove vládne jednotky.

Prezident Barack Obama schválil nové pravidlá použitia vzdušných síl, ktoré už takmer rok útočia na pozície Islamského štátu v Iraku a Sýrii, po tom, čo Američanmi vycvičení a vyzbrojení bojovníci utrpeli minulý týždeň na severe Sýrie ťažké straty.

„Rozhodnutie ukončilo mnohomesačnú diskusiu o úlohe, akú by americká armáda mohla zohrávať pri podpore svojich málopočetných spojencov na bojiskách v Sýrii. Predstavitelia Bieleho domu boli hlboko znepokojení tým, že obrana Pentagonom podporovaných síl by mohla mimovoľne spustiť prvý otvorený konflikt s Asadovou vládou, ktorá americký program odsúdila,“ napísal denník Wall Street Journal odvolávajúci sa na vládne zdroje.

Ochrana sa týka absolventov amerického výcviku, ktorých prvá skupina iba v júli dorazila do Sýrie a už musela čeliť tvrdému útoku islamských radikálov. Divíziu 30, ako sa nová jednotka označuje, prepadli bojovníci z frontu An-Nusra, skupiny, ktorá sa odtrhla od Islamského štátu a hlási sa k teroristickej sieti Al-Kajdá.

Americký výcvik zatiaľ dokončilo iba menej ako 60 bojovníkov, naverbovaných prevažne v radoch sýrskych Turkménov. Divízia 30, nazývaná aj Nová sýrska sila, má byť hlavným spojencom Američanmi vedenej leteckej koalície v pozemných operáciách proti Islamskému štátu. Podľa plánov by výcvik v Turecku a Jordánsku malo tento rok absolvovať až 5 400 bojovníkov. Šéf Pentagonu Ashton Carter však priznal, že program má sklz, lebo Spojené štáty majú problém zohnať vhodných brancov. Zdôraznil pritom, že pre USA, ktoré sa svoju vzdušnú operáciu nechystajú rozšíriť aj na pozemnú, je kľúčové mať spojeneckú pechotu. Túto úlohu im doteraz plnili prevažne sýrski Kurdi. Po tom, čo sa minulý týždeň k medzinárodnej koalícii proti Islamskému štátu pripojilo aj Turecko, ktoré posilnenie Kurdov pozdĺž vlastnej hranice vníma ako hrozbu, však Pentagon potrebuje v teréne pre Ankaru prijateľných spojencov schopných udržať v rukách územie oslobodené od Islamského štátu.

Vojenské lietadlo USA vzlieta z tureckej... Foto: SITA/AP, Emrah Gurel
lietadlo, USA, Turecko Vojenské lietadlo USA vzlieta z tureckej základne Incirlik.

Spojené štáty regrútov vyberajú podľa prísnych kritérií a vedú ich k tomu, aby sa obmedzili na boj proti džihádistom. Väčšina členov sýrskej umiernenej opozície však do bojov vstúpila s cieľom zvrhnúť Asada. Hovorkyňa Pentagonu Elissa Smithová zdôraznila, že zámerom USA je „v prvom rade a prevažne“ boj proti ozbrojencom Islamského štátu. „Sme si však vedomí, že veľa týchto skupín teraz bojuje na viacerých frontoch, vrátane proti Asadovmu režimu, Islamskému štátu a iným teroristom,“ dodala.

Ani Divízia 30 svoj prvý boj neabsolvovala s hlavným nepriateľom. Hneď na „privítanie“ na ňu udrela An-Nusra. Tá podľa agentúry AFP považuje amerických regrútov za cudzích agentov, ktorých sa rozhodla obrať o ich moderné zbrane a vojenské vybavenie.

Hovorca Národnej bezpečnostnej rady Alistair Baskey povedal, že Biely dom je odhodlaný zabezpečiť úspech novým jednotkám. Táto podpora podľa neho zahŕňa „obrannú paľbu na ich ochranu“. Útočná paľba sa podľa neho naďalej bude viesť len proti Islamskému štátu. „Nemienime zverejňovať špecifiká našich pravidiel. Podnikneme však všetky nevyhnutné kroky, aby tieto sily mohli úspešne vyplniť svoju misiu. Svoju rozhodnosť sme predviedli v uplynulý piatok,“ poznamenal na margo náletu na pozície An Nusra.

Washington sa bojom proti Damasku vyhýba nielen preto, že bez mandátu OSN by to mohlo byť vnímané ako agresia proti úradujúcej vláde, ale aj z pragmatických dôvodov. Pri otvorenom konflikte so sýrskou armádou by hrozilo riziko, že Asad vydá príkaz svojej protileteckej obrane na zásah proti spojeneckým lietadlám, ktorým doteraz nebránil v operáciách v sýrskom vzdušnom priestore. Biely dom aj naďalej považuje Islamský štát za nebezpečnejšieho nepriateľa ako Asadov režim. Washington stále nepredpokladá, že by mu hrozilo bezprostredné nebezpečenstvo vojenského konfliktu s Asadovým režimom, pretože Divízia 30 má pôsobiť na území, kde sýrska armáda neoperuje. Na základe nemenovaného zdroja Pentagonu však televízia Fox News tvrdí, že aby sa predišlo možnosti, že americkí letci po zostrelení ich stroja padnú do zajatia sýrskej armády, vzdušnú ochranu Divízie 30 budú zabezpečovať bezpilotné lietadlá štartujúce z tureckej základne Incirlik.

Asadov režim má aj bez priamej konfrontácie s USA čoraz vážnejšie problémy. Včera sa mu v blízkosti hranice s Tureckom zrútila stíhačka. Krátko po zvrhnutí bômb na centrum mesta Aríhá lietadlo spadlo na miestne rušné trhovisko, pričom zabilo prinajmenšom 27 ľudí, prevažne civilistov.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Barack Obama #Bašár al-Asad