Kritizovaný kráľ zmizol z Francúzska

Na francúzskom pobreží mal oddychovať tri týždne, odcestoval však už po ôsmich dňoch. Saudskoarabský kráľ Salmán predčasne ukončil dovolenku, ktorú kritizovalo veľa miestnych obyvateľov. Hnevali sa, že príchod panovníka si z bezpečnostných dôvodov vyžiadal dočasné uzatvorenie obľúbenej verejnej pláže, ktorá sa nachádza pod obrovskou vilou monarchu.

04.08.2015 11:00
saudská arábia Foto:
Obrovská vila na Azúrovom pobreží, v ktorej dovolenkoval saudskoarabský kráľ Salmán.
debata (2)

„Kráľ odišiel do Maroka. Nejde o nič neočakávané, lebo je to súčasť jeho prázdninového programu. Nemá to nič spoločné so záujmom médií o pobyt panovníka vo Francúzsku,“ povedal agentúre Reuters nemenovaný člen jeho sprievodu.

Kým Francúzom, ktorí radi chodia na spomínanú pláž, prekážalo jej zneprístupnenie, tí, čo podnikajú, si mädlili ruky. „Pobyt hostí zo Saudskej Arábie prinesie len hotelierom 8 až 9 miliónov eur,“ zdôraznil pre agentúru AFP šéf združenia hotelierov Michel Chevillon ešte pred príjazdom veľkého počtu ľudí. Salmán totiž pricestoval až s takmer tisícčlenným sprievodom. Časť sa ubytovala v rozľahlej vile, ďalší v hoteloch.

Bohatí dovolenkári prileteli štyrmi lietadlami do Nice. Od tohto veľkého letoviska je 22 kilometrov vzdialené mestečko Villauris, kde sa nachádza honosná vila Salmána. Na peniazmi oplývajúcich klientov sa tešili hotely, reštaurácie, luxusné butiky, ba aj obchodníci s nehnuteľnosťami a niektorí si zarobili už v predstihu. „Bola požiadavka, aby sme z vily vyniesli všetok nábytok a tiež televízory,“ prezradil novinám Libération jeden zamestnanec zo sťahovacej firmy. Odnesené veci nahradili novými.

Panovník Salmán odišiel z Francúzska predčasne... Foto: SITA/AP
saudská arábia, kráľ Salmán Panovník Salmán odišiel z Francúzska predčasne preč a ďalšie dni strávil v Maroku.

Vynovenie interiéru vyplývalo z toho, že predchodca Salmána, ktorým bol kráľ Abdulláh, vôbec nevyužíval vilu počas svojich desiatich rokov vládnutia (zomrel v januári 2015). Kráľovská rodina kúpila luxusnú nehnuteľnosť na Azúrovom pobreží v roku 1979. Vyhliadol si ju vtedy panovník Fahd, Abdulláh prevzal moc v auguste 2005 po jeho smrti.

Mnohopočetná zostava hostí si objednala približne 400 šoférov s limuzínami. S tým, že museli byť k dispozícii 24 hodín denne. „Dovolenkári sa chystali navštíviť nielen letoviská v Nice, Cannes či v Monaku, ale aj obzrieť si krásne vily, pretože viacerí prejavili záujem o ich kúpu,“ podotkol denník Le Figaro.

Na náročnú prácu sa museli pripraviť zamestnanci luxusných reštaurácií. Saudskoarabská klientela sa postarala o to, že budú zaspávať až s východom slnka. „Sú to hostia, ktorí sa zvyknú zobúdzať až medzi druhou a treťou hodinou popoludní. Dajú si neskoré raňajky a na večeru sa vyberú niekedy medzi jednou a druhou hodinou po polnoci,“ napísal Libération. Reštaurácie, ktoré majú povolenie na dlhé otváracie hodiny, sa tak pripravili, že dvere budú zatvárať možno až o piatej hodine ráno.

Predčasný odlet Salmána však podnikateľom úplne nezmarí vidinu zisku. Kráľ odcestoval približne s polovicou svojho sprievodu. Znamená to, že okolo 500 bohatých hostí bude peniaze míňať naďalej.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Salmán