Pedofilný škandál v Británii: Figuruje v ňom meno expremiéra Heatha

Britská polícia vyšetruje možnosť, že do pedofilného škandálu, ktorý sa týka niekoľkých britských celebrít, bol zapojený aj bývalý premiér Edward Heath.

04.08.2015 17:51
Britain Former Leader Foto: ,
Polícia mala vyšetrovanie v 90. rokoch zastaviť, keď narazila v pedofilnom škandále aj na meno bývalého premiéra Edwarda Heatha. Na snímke expremiér Edward Heath v júli 1989.
debata (30)

Vyšetruje sa tiež postup polície vo Wiltshire, ktorá v 90. rokoch zrejme prípad zneužitia dieťaťa utajila, keď sa v kauze objavilo Heathovo meno. Sir Edward zomrel v roku 2005 vo veku 89 rokov.

Polícia oznámila otvorenie prípadu v pondelok pred domom premiéra z rokov 1970 až 1974 v Salisbury. Venujú sa mu všetky britské médiá. Na prvých stránkach sa objavili údaje z Heathovho života, ktorý bol slobodný a bezdetný. Vo Wiltshire, kde trávil posledné roky života, polícia vyzvala prípadných svedkov, ktorí sa by mohli k afére vyjadriť.

Mirrror zverejnil rozhovor s nemenovaným mužom, ktorý tvrdí, že ho v jeho dvanástich rokoch znásilnil známy politik. Údajne sa to stalo v londýnskom byte v roku 1961, keď bol Heath ešte poslancom. Údajná obeť tvrdí, že si uvedomil, že násilníkom bol politik, až keď o štyri roky neskôr videl Heathovu fotografiu v novinách. „Pochopil som, prečo mi nikto nechcel veriť. Považovali ma za klamára,“ povedal.

Bývalý Heathov poradca Brian Binley pre stanicu BBC povedal, že je ťažké tomuto obvineniu uveriť. „Edward Heath o sebe nerozprával, prísne sa kontroloval. Nemal veľa priateľov a podobné obvinenia treba posudzovať s opatrnosťou. Hovorí sa, že nie je dym bez ohňa, ale všetci vieme, že niekedy je to aj inak,“ povedal Binley.

Heathov prípad sa vyšetruje v rámci operácie, v ktorej preverujú obvinenia zo sexuálneho násilia, ktoré na deťoch v 70. a 80. rokoch spáchali známe osobnosti. Pedofilnú aféru rozpútalo odhalenie o zneužívaní detí dnes už nežijúcim bývalým moderátorom BBC Jimmym Savilom.

Pred rokom londýnsky súd kvôli zneužívaniu neplnoletých dievčat poslal na šesť rokov do väzenia austrálskeho zabávača, maliara a speváka Rolfa Harrisa. Vlani ministerstvo vnútra oznámilo, že sa bude zaoberať možnosťou, že v 80. rokoch existovala pedofilná sieť pre politikov.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #pedofilný škandál #Edward Heath