OSN: Islamský štát vydal vlastný cenník otrokov

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila cenník otrokov so sadzbami, za ktoré si militanti môžu kúpiť zajaté ženy a deti. Informovala o tom v utorok spravodajská televízia Bloomberg s odvolaním sa na vyhlásenie osobitnej vyslankyne generálneho tajomníka OSN pre oblasť sexuálneho násilia v konfliktoch Zainab Banguraovej.

05.08.2015 07:16
debata (7)

Banguraová uviedla, že počas svojej aprílovej cesty do Iraku získala kópiu dokumentu vydaného IS, ktorý obsahuje aj uvedený cenník. Podľa neho je zrejmé, že za najvyššiu cenu sa predávajú približne ročné deti. Kupujúcimi sú buď kmeňoví bojovníci Islamského štátu alebo zámožní záujemcovia z oblasti Blízkeho východu.

Banguraová, ktorá navštívila aj Turecko a Jordánsko, si podľa vlastných slov overila nielen pravosť dokumentu a to, či skutočne pochádza z dielne IS, ale aj to, či sú na ňom uvedené reálne ceny. „S tými dievčatami obchodujú ako s barelmi ropy,“ povedala minulý týždeň v New Yorku Banguraová. „Jedno dievča môže predať a potom znovu kúpiť aj päť-šesť mužov. Tí muži potom tie dievčatá odpredávajú späť ich príbuzným za výkupné vo výške niekoľko tisíc dolárov,“ uviedla ďalej Banguraová.

Podľa Banguarovej za chlapcov a dievčatá vo veku 1–9 rokov zaplatia bojovníci IS v prepočte približne 150 eur. Cena za dospievajúce dievča je približne 113 eur a za ženy vo veku nad 20 rokov ešte menej. Ako prví si z ponuky zajatcov zdarma vyberajú velitelia militantov, potom prídu na rad bohatí cudzinci, ktorí za niektorých otrokov ponúkajú aj niekoľko tisíc dolárov, a napokon za cenníkové sadzby nakupujú radoví bojovníci IS.

Banguraová, ktorá je moslimka a v minulosti zastávala funkciu ministerky zahraničných vecí Sierry Leone, uviedla, že s Islamským štátom, ovládajúcim v Iraku a Sýrii územie s rozlohu približne 207 000 štvorcových kilometrov, nemožno bojovať na základe zaužívaných modelov účinných v boji s inými militantnými skupinami. „Nie je to obyčajná skupina vzbúrencov. Toto je niečo iné. Je to kombinácia konvenčnej armády a dobre spravovaného a organizovaného štátu,“ povedala na margo IS Banguarová.

Vládni činitelia a experti sa usilujú pochopiť prečo je Islamský štát taký úspešný aj napriek tomu, že porušuje všetky pravidlá platné pre rozličné militantné skupiny – snažiť sa splynúť s miestnym obyvateľstvom, nebojovať proti pravidelnej armáde a nepokúšať sa udržať dobyté územia. Všetky tieto pravidlá už podľa Bloombergu Islamský štát porušil a napriek svojej všeobecne známej krutosti stále do svojich radov priťahuje tisíce zahraničných bojovníkov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #cenník #Islamský štát