Zeman pôjde do Pekingu, čím narušil jednotu EÚ

Sám proti všetkým. Miloš Zeman prijal pozvanie, ktoré iní lídri z Európskej únie odmietli. Český prezident pocestuje do Pekingu na oslavy 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny v Tichomorí ako jediný čelný predstaviteľ z členských krajín EÚ.

05.08.2015 12:00
Zeman, Si Ťin-pching, Čína, Foto:
Český prezident Miloš Zeman na snímke z októbra 2014 si podáva ruku s čínskymi deťmi, ktoré ho vítali po prílete do Pekingu. Vpravo je čínsky vodca Si Ťin-pching. Zeman sa chystá znovu prísť do Číny, kde sa začiatkom septembra zúčastní na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Tichomorí.
debata (504)

„Česko kvôli Zemanovi ako jediný štát únie vetovalo návrh, aby sa európske politické špičky vyhli čínskym oslavám,“ napísali Hospodářské noviny.

Oslavy sa uskutočnia začiatkom septembra. Zatiaľ nie je jasné, či sa Zeman zúčastní aj na vojenskej prehliadke v Pekingu, kde nebude napríklad chýbať severokórejský diktátor Kim Čong-un.

Maďari, Slováci, Gréci, nikto iný eurojednotu nenabúral. Miloš Zeman sa dostáva do pozície Miloša Jakeša, je sám ako kôl v plote.
Martin Fendrych, komentátor portálu Aktuálně

Agentúra ČTK pripomenula, že v EÚ prevláda jednoznačný názor vyhnúť sa oslavám kvôli napätiu medzi Čínou a Japonskom. Peking plánuje na vojenskej prehliadke predstaviť nové zbrane. Keďže Zeman trval na tom, že do Číny poletí, rezort diplomacie sa mu prispôsobil: „Vedeli sme, že náš prezident chce ísť do Pekingu a že tam pôjde. Museli sme preto koordinovanú pozíciu EÚ odmietnuť,“ povedala hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Michaela Lagronová pre Hospodářské noviny.

Milan Štěch, predseda Senátu, ktorý je člen sociálnej demokracie, podotkol, že by postupoval inak, ale kritike Zemana sa vyhol: „Ja by som skôr nešiel, na druhej strane mi to teraz pripadá ako pokrytectvo. Na jednej strane bude EÚ robiť bojkot a na druhej strane sa každá krajina snaží rozvíjať hospodárske vzťahy s Čínou čo najviac,“ upozornil podľa Českej televízie. „Na bojkot osláv nevidím dôvod,“ reagoval Jan Hamáček (stranícky kolega Štěcha), ktorý riadi Poslaneckú snemovňu.

Pražský hrad uviedol, že Zemanovi doručili ponuku ísť do Pekingu pred necelými dvomi mesiacmi. „Prezident dostal pozvanie v polovici júna a prijal ho. Na svojom postupe nič meniť nebude, do Číny určite pocestuje. Hlavný motív návštevy je uctiť si obete druhej svetovej vojny,“ povedal jeho hovorca Jiří Ovčáček pre televíznu stanicu ČT24. Dodal, že Zeman posúdi, či sa zúčastní aj na vojenskej prehliadke po tom, čo v polovici tohto mesiaca uvidí podrobný program osláv.

Na Slovensko, naopak, neprišlo pozvanie ani prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ani premiérovi Robertovi Ficovi. Vyplýva to z diplomatických zdrojov denníka Pravda s tým, že keďže do osláv zostáva necelý mesiac, tak už ani nepríde. Nedá sa vylúčiť, že Zeman sám prejavil záujem, aby ho zavolali do Pekingu, a preto ho pozvali.

Martin Fendrych, komentátor portálu Aktuálně, dôrazne kritizuje postup prezidenta. „Maďari, Slováci, Gréci, nikto iný eurojednotu nenabúral. Miloš Zeman sa dostáva do pozície Miloša Jakeša, je sám ako kôl v plote,“ napísal, keď pripomenul tragikomický výrok niekdajšieho generálneho tajomníka československej komunistickej strany na sklonku existencie vtedajšieho režimu.

Mimochodom, Zeman navštívil Čínu nie tak dávno. Bolo to v októbri 2014. Kritici mu vyčítali nielen to, že obišiel tému ľudských práv v Číne, ale aj fakt, že pri návrate využil súkromné lietadlo finančnej skupiny PPF.

© Autorské práva vyhradené

504 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Miloš Zeman #oslavy konca 2. svetovej vojny