Pôvod časti boeingu MH370 môže byť známy tento týždeň

Špecializované laboratórium na juhozápade Francúzska by v stredu malo začať so skúmaním časti lietadla, ktorú našli minulý týždeň na ostrove Réunion v Indickom oceáne a predpokladá sa o nej, že pochádza z malajzijského boeingu strateného v marci 2014.

05.08.2015 12:15
lietadlo, troska MH370 Foto: ,
Kus nájdenej trosky z lietadla dôkladne preskúmajú v Toulouse vo Francúzsku.
debata (9)

Stanica CNN uviedla, že analýza môže priniesť ešte tento týždeň konečnú odpoveď na otázku, či vyplavená troska naozaj súvisí so zmiznutím letu MH370. Vyplavenú časť krídla označovanú ako „flaperon“ – teda kombináciu krídelka a vztlakovej klapky – dopravili v sobotu z francúzskeho Réunionu do Paríža, odkiaľ mala putovať do vojenského laboratória pri meste Toulouse.

Podľa CNN nie je zatiaľ jasné, kedy budú známe výsledky obhliadky. Austrálsky vicepremiér Warren Truss ako predstaviteľ krajiny vedúcej medzinárodné pátranie po zmiznutom lietadle však vyhlásil, že Francúzsko a Malajzia by mohli prísť s „oficiálnym stanoviskom k pôvodu flaperonu ešte tento týždeň“.

Nájdená troska by v prípade potvrdenia predpokladu, že pochádza z letu MH370, predstavovala prvý hmotný dôkaz havárie po takmer 17 mesiacoch pátrania v Indickom oceáne. Odborníci sa už vyjadrili, že ide takmer určite o časť lietadla Boeing 777, pričom nie je známy iný prípad havárie tohto typu v Indickom oceáne.

Jednotlivé diely je zvyčajne možné priradiť k určitému typu lietadla podľa pripevneného štítku; fotografie však podľa CNN nasvedčujú tomu, že v tomto prípade označenie chýba. Okrem príslušnosti k typu by mohla obhliadka priniesť aj odpovede na ďalšie otázky, ako napríklad či sa lietadlo rozpadlo vo vzduchu, alebo dopadlo vcelku na vodu.

Boeing dopravcu Malaysia Airlines s 239 osobami na palube zmizol počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Réunion sa nachádza približne 3 700 kilometrov od rozľahlého priestoru v južnej časti Indického oceánu pri západnom pobreží Austrálie, kde sa doteraz sústreďovalo pátranie po nezvestnom lietadle. Okrem časti krídla budú vo Francúzsku analyzovať aj zvyšky kufra, ktoré našli na Réunione o deň neskôr.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Francúzsko #MH370