Štyri roky po Breivikovi sa na ostrov Utöya vrátia mládežníci

Najmenej 1000 ľudí sa pravdepodobne zúčastní tohtoročného mládežníckeho letného tábora, ktorý Nórska robotnícka strana (AUF) organizuje na ostrove Utöya, kde pravicový extrémista Anders Behring Breivik postrieľal pred štyrmi rokmi 69 ľudí.

05.08.2015 18:05
Nórsko, Utoya Foto: ,
Časti budovy, kde bývala kaviareň, v ktorej Breivik zastrelil 13 ľudí, ponechali v pôvodnom stave ako odkaz budúcim generáciám.
debata (3)

„Toľko ľudí tu ešte nikdy nebolo,“ povedal na tlačovej konferencii na ostrove Utöya vodca mládežníckej organizácie Nórskej robotníckej strany Mani Hussaini.

Mládežnícky letný tábor AUF, ktorý svoje brány otvorí v piatok, bude prvým od júla 2011, keď pravicový extrémista a samozvaný bojovník proti nórskej multikultúrnosti Breivik postrieľal na ostrove Utöya 69 prevažne mladých ľudí a detí. Ešte predtým, ako začal vraždiť na ostrove, odpálil vo vládnej štvrti v metropole Oslo silnú nálož umiestnenú v aute. Jej výbuch zabil osem ľudí. Za oba útoky poslal súd Breivika do väzenia na 21 rokov, čo je v Nórsku najvyššia možná sadzba.

Niektoré budovy na Utöyi po útoku z roku 2011 zrenovovali, v úplne nových priestoroch sa nachádza táborová kuchyňa, jedáleň a konferenčné miestnosti. Časti budovy, kde bývala kaviareň, v ktorej Breivik zastrelil 13 ľudí, ponechali v pôvodnom stave ako odkaz budúcim generáciám. Tieto priestory budú slúžiť ako učebné a vzdelávacie centrum. Na stenách kaviarne sú ešte stále stopy po guľkách, povedala počas prehliadky ostrova generálna tajomníčka mládežníckej organizácie Nórskej robotníckej strany Ragnhild Kaskiová.

Mládežnícky letný tábor otvorí svoje brány v... Foto: SITA/AP, Jon Olav Nesvold
nórsko, Utoya Mládežnícky letný tábor otvorí svoje brány v piatok. Bude prvým od júla 2011, keď pravicový extrémista a samozvaný bojovník proti nórskej multikultúrnosti Breivik postrieľal na ostrove Utöya 69 prevažne mladých ľudí a detí.

Na čistinke s výhľadom na jazero Tyrifjorden je medzi niekoľkými borovicami zavesený veľký oceľový prsteň, na ktorom sú vygravírované mená a vek obetí Breivikovho vyčíňania. „Tu môže človek rozjímať osamote,“ povedala Kaskiová.

Vysoký počet účastníkov tohtoročného tábora podľa nej naznačuje, že vedenie mládežníkov urobilo dobre, keď sa rozhodlo letný tábor po štyroch rokoch znovu otvoriť. Utöya je totiž miestom, kde sa letné tábory mládeže AUF konajú od 50. rokov. Podľa vedúceho projektu Utöya Jorgena Frydnesa bolo zámerom znovuotvorenia tábora urobiť z ostrova „celosvetový symbol tolerancie a mieru“.

Účasť na tohtoročnom tábore prisľúbili aj bývalí lídri Nórskej robotníckej strany vrátane generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ktorý bol v čase tragických udalostí na Utöyi premiérom, ako aj úradujúci šéf AUF Jonas Gahr Störe.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nórsko