Ruskí špecialisti demontujú z lodí Mistral všetky bojové systémy

Ruskí špecialisti demontujú z vrtuľníkových lodí triedy Mistral všetko ruské bojové vybavenie vrátane informačných, kontrolných, raketových a delostreleckých systémov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS s odvolaním sa na príslušné francúzske zbrojárske zdroje.

06.08.2015 09:44 , aktualizované: 14:30
debata (278)

„Všetky ruské systémy sa vyberú a budú vrátené späť do Ruska. Týka sa to všetkých systémov, zbraní i hardvéru, ktorý je inštalovaný v týchto plavidlách,“ tvrdí bližšie nešpecifikovaný zdroj. Časový rámec vrátenia bojového vybavenia do Ruska je však stále v štádiu dohovorov, dodal.

Iný zdroj, blízky prostrediu vojensko-technickej spolupráce Ruska so zahraničím, skoršie uviedol pre TASS, že skupina ruských špecialistov má odcestovať za týmto účelom do Francúzska v septembri. Predmetné zariadenia z mistralov budú následne využité v plavidlách ruského vojnového námorníctva.

Francúzsko vyplatí Rusku za mistraly menej ako 1,2 miliardy eur

Celkové náklady, ktoré Francúzsko zaplatí Rusku za nesplnenú dohodu o výstavbe dvoch vojnových lodí, budú nižšie ako 1,2 miliardy eur, uviedol vo štvrtok vo vysielaní spravodajskej stanice RTL francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian. Vysvetlil, že zmluvou stanovená cena za dve vrtuľníkové lode triedy Mistral bola síce 1,2 miliardy eur, ale Francúzsko bude platiť nižšiu sumu, pretože lode neboli dokončené a kontrakt bol pozastavený.

„Rokovania medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a prezidentom Francoisom Hollandom sa včera ukončili,“ vyhlásil Le Drian a spresnil, že v tejto kauze už medzi Ruskom a Francúzskom nie je spor. Dodal, že v súvislosti s kontraktom, ktorý Francúzsko vypovedalo kvôli úlohe Ruska v konflikte na Ukrajine, sa už nebudú vyplácať nijaké pokuty.

Dosiahnutá dohoda a suma je podľa Le Driana najlepšia možná. Minister pripomenul, že zmluva o dodávke lodí bola podpísaná v roku 2011, „v úplne inej epoche“. Dodal, že odvtedy sa odohrala kríza na Krymskom polostrove i na východe Ukrajiny, ktorá stále trvá.

„Prezident Hollande zrejme nepovažoval za želateľné pridávať ďalšie riziko k už existujúcej hrozbe a dodať tieto dve lode,“ skonštatoval Le Drian. Minister obrany uzavretie dohody uvítal a poznamenal tiež, že táto situácia nebude mať negatívny vplyv na zamestnanosť v lodeniciach v Saint-Nazaire, kde sa lode stavali a zamestnanci sa tam obávali straty práce.

V rozhovore pre RTL Le Drian ďalej uviedol, že o vrtuľníkové lode už prejavili záujem „isté“ krajiny. „Je ich viacero, lebo sú to nádherné lode a majú viacero využití,“ vyhlásil minister, podľa ktorého je želateľné nájsť nového kupca čo najskôr. Tlačová služba Kremľa už v stredu informovala, že Paríž súhlasil s vrátením peňazí Rusku, ktoré predtým na základe zmluvy zaplatilo.

„Francúzsko už previedlo tieto prostriedky a po vrátení (ruskej) výbavy nadobudne vlastníctvo lodí a bude môcť s oboma loďami nakladať… Moskva považuje otázku mistralov za úplne vyriešenú,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení, z ktorého citovali agentúry Reuters i TASS.

Kontrakt na dodávku dvoch vrtuľníkových lodí triedy Mistral podpísala v roku 2011 francúzska spoločnosť DCNS/STX s ruskou spoločnosťou Rosoboroneksport. Prvú loď – Vladivostok – malo Francúzsko dodať vlani v novembri, ale kvôli udalostiam na Ukrajine k tomu nedošlo.

278 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #lode #kontrakt #Mistral