Janukovyča predvolali na výsluch prostredníctvom oznamu vo vestníku

Ukrajinská generálna prokuratúra predvolala bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča na výsluch prostredníctvom oznámenia v oficiálnom vládnom vestníku. S odvolaním sa na ukrajinské zdroje o tom vo štvrtok informovala ruská agentúra RIA Novosti.

06.08.2015 11:35
Viktor Janukovyč, Ukrajina, Rusko Foto: ,
Ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč.
debata (13)

V oznámení sa uvádza, že prokuratúra Janukovyča vyzvala, aby sa 11. augusta o 11.00 h dostavil na generálnu prokuratúru, kde sa uskutočnia vyšetrovacie a procesné úkony v trestnom konaní, ktoré sa voči nemu vedie. Začiatkom roku 2015 sa objavila správa, že predstavitelia zosadenej ukrajinskej vlády budú na Ukrajine súdení v neprítomnosti.

Na Ukrajine je Janukovyč podozrivý z vytvorenia zločineckej organizácie, sprenevery peňazí zo štátnych prostriedkov, zneužívania svojho postavenia, vlastizrady a ďalších trestných činov. Exprezident koncom júla vyhlásil, že je ochotný vypovedať na diaľku – prostredníctvom videokonferencie -, s čím ukrajinská generálna prokuratúra nesúhlasila, informoval pred časom denník Ukrajinska pravda.

Janukovyč bol zosadený v vlani vo februári počas masových protestov, ktoré sa konali na protest proti rozhodnutiu jeho vlády odmietnuť uzavrieť asociačnú dohodu s EÚ a orientovať sa viac na Rusko. Demonštrácie prerástli do násilností s použitím strelných zbraní, ktoré si vyžiadali viac ako 100 obetí z radov demonštrantov. V súvislosti s tým bol Janukovyč obviňovaný aj z masových vrážd, ktoré spôsobil, keď vydal rozkaz strieľať do demonštrantov.

V júnovom rozhovore pre BBC Janukovyč vyhlásil, že k anektovaniu Krymského polostrova Ruskom by nebolo došlo, keby sa vlani na Ukrajine nebol býval uskutočnil prevrat. Tvrdil tiež, že nijaký rozkaz na paľbu do demonštrantov nevydal, ale priznal, že poriadkové sily mali právo použiť proti demonštrantom zbrane.

Ukrajina pred časom požiadala Rusko, kde sa Janukovyč od svojho zosadenia z funkcie zdržiava, o exprezidentovo vydanie. Rusko však tvrdí, že žiadnu žiadosť o Janukovyčovo vydanie z Kyjeva nedostalo.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Janukovyč #Ukrajina #výsluch