Nový Zéland: Polícia stále mlčí o tom, či mal zastrelený Slovák zbraň

Otázka, či 21-ročný Slovák Dávid Č., zastrelený 2. augusta v novozélandskom meste Auckland políciou, bol ozbrojený, je stále nezodpovedná. Tamojšia polícia v stredu oznámila, že ukončila obhliadku Myers Parku v centre Aucklandu, kde Slovák po napätom vyjednávaní s policajtmi zomrel.

06.08.2015 12:12
debata (4)

Mladík z Dolného Kubína polícii v parku povedal, že má strelnú zbraň, a neskôr, keď sa k policajtom blížil, dvaja z nich naňho vystrelili. Dávid Č. zraneniam na mieste podľahol, pripomenul v stredu novozélandský spravodajský server Stuff.co.nz.

Od tragickej udalosti v nedeľu večer aucklandská polícia odmietala povedať, či Dávid Č. mal alebo nemal zbraň, a tvrdila, že najprv musí ukončiť dôkladnú obhliadku miesta činu. Superintendant Richard Chambers v stredu vyhlásil, že napriek tomu, že obhliadka miesta už bola ukončená, ďalšie informácie nezverejnia „z operačných dôvodov a preto, aby sa nenarušoval priebeh vyšetrovania“.

„Musíme ešte ukončiť vypočúvanie kľúčových svedkov a dúfam, že po jeho ukončení už budeme môcť oznámiť ďalšie informácie,“ dodal aucklandský superintendant. Pred smrťou polícia pátrala po Dávidovi Č. v súvislosti s tromi ozbrojenými lúpežami v mliekarňach a obchodoch s tvrdým alkoholom v oblasti Aucklandu.

Polícia sa mu dostala na stopu po tom, čo pri lúpeži v jednom z obchodov nechal pas, napísal Stuff.co.nz. Polícia oznámila, že do Myers Parku zavolal jej príslušníkov sám Dávid Č. telefonicky v nedeľu o 19.23 h. Vyslaným neozbrojeným policajtom povedal, že má zbraň, preto privolali ozbrojených kolegov.

Podľa polície sa pokúsili s mužom vyjednávať, no neúspešne, a vystrelili naňho okolo 19.45 h, keď „dal najavo“, že sa chystá použiť zbraň. Zomrel na mieste. Dávid Č. bol úspešný, uznávaný kickboxer, ale po zranení kolena a následnej operácii sa športovej kariéry musel vzdať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #Slovák #zastrelený