Európu trápia extrémne horúčavy, Španielsko má problémy s požiarmi

Európu ďalej trápi horúce letné počasie, ktoré ovplyvňuje najmä centrálnu časť kontinentu. Španielsko má problém aj s rozsiahlym lesným požiarom v autonómnej oblasti Extremadura na juhozápade krajiny, kvôli ktorému muselo opustiť domov už asi 3 000 ľudí.

08.08.2015 19:39
debata (1)

Požiar v pohorí Sierra de Gata prepukol vo štvrtok a do boja s ním úrady prizvali na pomoc aj hasičov a lietadlá zo susedných oblastí Andalúzia a Kastília-León, ako aj z Portugalska.

Plamene v Extremadure spustošili zatiaľ zhruba 6 500 hektárov lesa. Oheň založil podľa miestnej vlády zrejme niekto úmyselne, k šíreniu plameňov pomohol aj silný vietor a vysoké teploty. Španielsko sa v týchto dňoch zasiahla vlna horúčav ako niektoré ďalšie európske krajiny. V Španielsku teraz panujú najväčšie horúčavy za desiatky rokov a teploty na niektorých miestach presahujú 40 stupňov Celzia. Prispievajú tak k vzniku požiarov, ktoré tento rok Španielsko trápia nezvyčajne veľa.

S požiarom v Extremadure bojuje podľa hovorkyne regionálnej vlády zhruba 300 požiarnikov. Pod kontrolu sa hasičom podarilo dostať lesný požiar v regióne Murcia na juhovýchode krajiny, kde zhorelo 700 hektárov lesa.

Letné teploty sa cez víkend vrátili do Británie, kde bolo počasie v posledných týždňoch premenlivé. V niektorých častiach Anglicka má byť v nedeľu až 28 stupňov, čo je vyššia teplota než inokedy v tomto ročnom období. Meteorológovia varovali britských turistov pred nebezpečnými horúčavami, ktoré zasiahli veľkú časť Európy. Na teploty cez 38 stupňov by sa mali pripraviť ľudia, ktorí smerujú do Talianska, Turecka alebo na Cyprus.

Vysoké teploty namerali v sobotu aj v niektorých častiach Nemecka. Na 38 stupňov Celzia sa napríklad vyšplhala teplota v bavorskom Regensburgu, o dva stupne menej namerali v Norimbergu. Horúčavy zasiahli aj Poľsko, predovšetkým potom centrálnu a východnú časť krajiny: vo Vroclavi mali 38 stupňov Celzia, v Zelenej Hore a v Poznani zhodne 37 stupňov. Na 37 stupňov sa teplota vyšplhala tiež v centre východosloven­ských Košíc.

Vo Francúzsku, kde sa v piatok teploty dostali až na 40 stupňov Celzia, meteorológovia varujú pred búrkami. V nedeľu sa tam čaká mierne ochladenie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #požiar #Európa #lesný požiar #extrémne horúčavy