V Izraeli zatkli Švéda podozrivého zo špionáže pre Hizballáh

Izraelské úrady zadržali švédskeho občana libanonského pôvodu pre podozrenie, že v Izraeli vykonával špionáž pre libanonské hnutie Hizballáh. Zadržaný bol v nedeľu oficiálne obvinený, uviedla agentúra DPA.

09.08.2015 11:45
debata (2)

Izraelská kontrašpionážna služba Šin Bet podľa agentúry oznámila, že dotyčný muž priletel do Izraela už 21. júla. Pri pohovore na letisku údajne priznal, že ho v roku 2009 naverbovali zástupcovia Hizballáhu. Okrem iného bol poverený úlohou regrutovať izraelských Arabov s kontaktmi na osoby z radov izraelskej armády.

„Záujem Hizballáhu o vojenské základne a vojenské ciele v Izraeli znovu dokazuje, že sa Hizballáh pripravuje na ďalšiu vojnu s Izraelom,“ stojí v správe Šin Bet. Naposledy vypukol otvorený konflikt medzi Izraelom a libanonským šiitskym Hizballáhom v roku 2006, keď komando bojovníkov Hizballáhu prešlo hranicu a unieslo z izraelského územia dvoch izraelských vojakov.

Následný mesiac trvajúca takzvaná letná vojna stála život 1 200 Libanončanov a 160 Izraelčanov. Od vojny z roku 2006 bola oblasť izraelsko-libanonskej hranice pomerne pokojná. Vyskytli sa tam len sporadické násilné incidenty, keď Izrael náletmi a delostreleckou paľbou opätoval raketové útoky a streľbu z libanonskej strany.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #špionáž #Švédsko #Hizballáh #podozrenie