Turecko: Útočníčka strieľajúca na konzulát USA je členkou ľavicovej skupiny

Jedna z dvoch útočníčok stojaca za pondelkovým útokom na americký konzulát v Istanbule je členkou zakázanej ľavicovej organizácie. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu

10.08.2015 07:16 , aktualizované: 18:09
Turecko, bombový útok Foto: ,
Časť policajnej stanice v Istanbule sa po bombovom útoku zrútila.
debata (11)

Polícia identifikovala zadržanú útočníčku ako 42-ročnú Hatice Asikovú s tým, že patrí ku krajne ľavicovej organizácii Revolučná ľudová oslobodzovacia strana-front (DHKP-C), ktorá sa priznala k samovražednému útoku na ambasádu USA v roku 2013, pri ktorej zahynul turecký strážnik.

Streľbu na americký konzulát vo štvrti Sariyer spustili dnes dve útočníčky, a to len niekoľko hodín po bombovom útoku na policajnú stanicu v istanbulskej štvrti Sultanbeyli. Po následnej prestrelke sa polícii podarilo v neďalekej budove zadržať jednu zo žien – Hatice Asikovú, ktorú pre utŕžené zranenia hospitalizovali.

Kancelária istanbulského guvernéra uviedla, že polícia momentálne pátra po druhej útočníčke. Okrem útočníčok nikto ďalší pri streľbe zranenia neutrpel. Niekoľko hodín pred streľbou na konzulát došlo k bombovému útoku na policajnú stanicu v Istanbule. Nálož bola umiestnená v aute neďaleko stanice. Pri výbuchu utrpeli zranenia traja policajti a sedem civilistov.

Istanbul zažil dva útoky. Bomba vybuchla na polícii, strieľalo sa na americkom konzuláte

Dvaja útočníci, muž a žena, spustili paľbu na budovu amerického konzulátu v Istanbule. Keď polícia streľbu opätovala, obaja utiekli. Podľa tureckej agentúry Anadolu naprišiel pri streľbe nikto o život, útočníčku už policajti zadržali.

K incidentu pri budove amerického zastupiteľského úradu došlo len niekoľko hodín po nočnom bombovom útoku na istanbulskú policajnú stanicu, pri ktorom počas následnej prestrelky s policajtmi zomreli dvaja ľudia, desať osôb utrpelo zranenia.

Americký konzulát v štvrti Sariyer na severe Istanbulu sa dostal pod paľbu ráno. Polícia potom celú oblasť uzavrela a začala po páchateľoch pátrať. Zadržala už údajnú útočníčku, ktorá sa ukryla v jednom z blízkych domov. Žena skončila po prestrelke s políciou zranená.

K explózii na policajnej stanici v štvrti Sultanbeyli došlo okolo polnoci. Podľa oficiálnej správy polície bolo zranených desať ľudí, vrátane troch policajtov. Agentúra Dogan v spresnenej informácii uviedla, že počas prestrelky krátko po výbuchu prišli o život dvaja údajní útočníci. Polícia to ale doteraz nepotvrdila. Útok tiež spôsobil požiar, kvôli ktorému sa zrútila časť trojposchodovej budovy. K zodpovednosti za útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Turecko sa momentálne nachádza v stave zvýšenej pohotovosti po tom, čo v júli spustilo kampaň proti terorizmu. Tá zahŕňa letecké údery proti bojovníkom Islamského štátu v Sýrii i proti kurdským ozbrojencom na severe Iraku.

Spojené štáty v nedeľu rozmiestnili šesť stíhačiek F-16 na leteckej základni Incirlik na juhu Turecka, aby sa pripojili ku koalícii bojujúce proti radikálom z Islamského štátu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Turecko #teroristický útok