Američanom v Japonsku nešlo len o skorý koniec vojny?

Americkí lídri sa ponáhľali s použitím atómovej bomby proti Japonsku. Chceli tak urobiť skôr, ako Rusko vstúpi do vojny v oblasti Tichého oceánu," približuje vtedajšie geopolitické zámery veľmocí Finian Cunningham, írsky politológ citovaný portálom RIA Novosti.

10.08.2015 09:13
debata (100)
Výbuch jadrovej bomby nad Nagasaki. Foto: SITA/AP
Nagasaki, jadrová bomba Výbuch jadrovej bomby nad Nagasaki.

„USA použili jadrovú zbraň v Hirošime a Nagasaki nie preto, aby prinútili Japoncov kapitulovať, ale aby zabránili možnému rastu vplyvu ZSSR v Ázii,“ tvrdí Cunningham. Podľa neho americkí aj britskí generáli vedeli, že Japonsko už od začiatku roku 1945 uvažovali o kapitulácii. „A tak atómové bombardovanie možno považovať za úmyselné masové vraždenie alebo akt genocídy podľa hociktorých právnych noriem,“ dodal politológ.

Účastníci rokovania v Potsdame prijali rozhodnutie, podľa ktorého ZSSR sa zapojí v polovici augusta 1945 do vojny v Tichom oceáne a Američania sa ponáhľali vytvoriť nové „demarkačné línie“ v rámci nového povojnového usporiadania v oblasti. Cieľom bolo zabrániť Moskve získať nové územia. Útok na Hirošimu aj Nagasaki sa preto uskutočnil iba tri týždne po skúškach bomby.

Washington plánoval pozemnú intervenciu do Japonska nie skôr ako v novembri 1945. Z toho vyplýva, sumarizuje Cunningham, že len čiastočne pravdivé je tvrdenie USA, podľa ktorého bombardovanie oboch japonských miest bolo determinované snahou čo najskôr ukončiť vojnový konflikt. Skutočným cieľom nebolo zachrániť životy milióna amerických vojakov, ako to tvrdil prezident Truman. USA použili zbraň hromadného ničenia proti civilistom s cieľom nepripustiť geopolitickú prevahu Sovietskeho zväzu po skončení vojny.

Podľa Finiana Cunninghama možno tak bombardovanie považovať za akt štátneho terorizmu. Americkí lídri, konštatuje politológ, považovali za svoje právo zničiť 200-tisíc životov kvôli vlastným geopolitickým záujmom a táto ideológia genocídy je stále živá. Politológ sa pritom odvoláva na postoj USA, podľa ktorého Washington pripúšťa jadrový útok na ruské vojenské objekty. Pripomína, že je to v rozpore s plnohodnotným jadrovým odzbrojením. Navyše, ako tvrdí, USA plánujú v nasledujúcom desaťročí investovať do jadrového arzenálu okolo 355 miliárd dolárov.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hirošima #atómová bomba #Nagasaki