Kyjev hlási boje na východnom fronte, separatisti to popreli

Najmenej jeden ukrajinský vojak zomrel a ďalších 16 sa zranilo v bojoch s proruskými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny počas uplynulých 24 hodín. Uviedol to v pondelok tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov. Straty Turčynov pripísal tomu, že "protivník vykonal najrozsiahlejšie ostreľovanie vládnych síl od začiatku roka z diel veľkého kalibru a raketometov".

10.08.2015 13:53
debata (58)

Prezident Petro Porošenko nariadil informovať Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Rusko, že rebeli porušili mierové dohody z Minska. Separatisti vzápätí obvinenia popreli, vraj naopak vládne vojská ostreľovali povstaleckej obce.

O povstaleckom niekoľkohodinovom ostreľovaní, napriek uzavretému prímeriu, náčelník generálneho štábu podal v pondelok ráno hlásenie prezidentovi Porošenkovi, ktorý nariadil informovať o tomto porušení mierových dohôd misiu OBSE a ruských predstaviteľov. Cieľom je podľa tlače zabrániť eskalácii bojov.

"Je to ďalšia lož Kyjeva. V nedeľu pol dňa ostreľovali obce Horlivka a Biloj Kamjanku. Žiadne bojové akcie nevedieme. Znie to nelogicky: ak sme ostreľovali ich pozície, tak prečo obete, a to aj medzi civilistami, sú na našej, a nie na ich strane? " povedal agentúre Interfax námestník ministra obrany neuznávanej Doneckej ľudovej republiky Eduard Basurin.

V dôsledku ukrajinského ostreľovania od 1. do 7. augusta zahynulo 28 civilistov, vrátane štyroch žien, tvrdia povstalecké úrady. Ukrajinské straty boli podľa nacionalistickej organizácie Pravý sektor, ktorá má na fronte jednotky dobrovoľníkov, ešte vyššie. V nočných bojoch pri obciach Starohnativky a Biloj Kamjanky, kde sa separatisti pokúsili o prielom, prišli o život štyria vojaci a najmenej šesť ďalších sa zranilo, uviedol denník Ukrajinská pravda.

Jednotkám Pravého sektora sa podarilo nepriateľa zastaviť a zahnať, ale upevniť sa na dobytých pozíciách už nedokázali vzhľadom k nepriateľským posilám s množstvom obrnenej techniky a intenzívnemu delostreleckému ostreľovaniu.

Naopak podľa hovorcu generálneho štábu Vladyslava Selezňova nie sú informácie o týchto padlých potvrdené. Počas nočných bojov sa však armáde podľa hovorcu podarilo povstalcov donútiť k ústupu o dva až tri kilometre. Separatisti v bojoch utrpeli citeľné straty.

Ukrajinský generálny štáb tiež tvrdí, že silám separatistov velí ruský generálplukovník Alexander Leoncov, zástupca veliteľa pozemných síl ruskej armády, ktorý je momentálne „na dovolenke“ v Donecku. Rok a štvrť trvajúci konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskými jednotkami si vyžiadal viac ako 6 800 ľudských životov.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #OBSE #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #proruskí separatisti