Slovenského bezdomovca utýrali dvaja mladiství

Prišli s úmyslom pobiť sa s niekým, odišli ako zabijaci. Ohavnú smrť bezdomovca v Pardubiciach, ktorý pochádzal zo Slovenska, majú na svedomí dvaja neplnoletí. Česká polícia oznámila, že páchateľov zadržala štyri dni od brutálneho zločinu.

11.08.2015 07:43
debata (12)

„Zaútočili na spiaceho muža, ktorý sa nestačil brániť,“ povedal podľa portálu Lidovky vyšetrovateľ Robert Veleta.

Obaja mladíci sa vybrali do Pardubíc na bicykli. (Kriminalisti zatiaľ neuviedli, odkiaľ z okolia pochádzajú.) Ich terčom sa stal bezdomovec, ktorý spal na lavičke v areáli autobusovej stanice.

Krátko po zločine polícia zverejnila zábery z bezpečnostných kamier. Boli na nich tínedžeri v športovej obuvi, oblečení v šortkách a tričkách. „Prosíme týchto mladíkov, prípadne toho, kto ich pozná, aby sa ozvali na linku 158,“ zdôraznila vtedy hovorkyňa pardubickej polície Markéta Janovská. Polícia ich označila za možných svedkov, ale je dosť možné, sa už snažila zistiť totožnosť útočníkov.

Pardubický server Denník upozornil na šokujúci motív mladistvých páchateľov: „Chceli si skrátiť čas a dokázať si silu. Neplánovali konkrétny skutok. Do oka im padol spiaci 55-ročný Rudolf, bezdomovec pôvodom zo Slovenska. Podľa policajtov bol skôr nekonfliktný človek, ktorý v danej lokalite prežíval.“

Rudolfovi nastali posledné chvíle života, keď sa k nemu priblížila dvojica mladých so zámerom čo najviac mu ublížiť. „Plnou silou kopali a bili muža do hlavy a do tela. Použili aj vzduchovú pištoľ, z ktorej mu viackrát vystrelili do tváre. Jeden použil boxer, druhý mu dupal na hrudník a brucho,“ napísal server iDNES s odvolaním sa na vyjadrenie kriminalistov. Bezdomovcovi ešte aj ubližovali nožničkami, ktoré našli v jeho batohu. Brutalitu zavŕšili, keď obeti podpálili vlasy. Nehybného bezdomovca nechali ležať a pobrali sa preč.

Útok trval približne polhodinu. Obidvaja páchatelia boli pod vplyvom alkoholu. Bezdomovec podľahol ťažkým zraneniam.

Mladiství sedia vo väzbe, polícia ich obvinila z ublíženia na zdraví s následkom smrti. „V prípade takého zločinu je trestná sadzba osem až 16 rokov, ale keďže obaja majú menej ako 18 rokov, tak im hrozí väzenie jeden až päť rokov,“ podotkol podľa iDNES kriminalista Milan Šimek. Je však možné, že polícia prehodnotí skutok na vraždu, čo by znamenalo, že súd by mohol poslať páchateľov za mreže na päť až desať rokov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #polícia #vražda #bezdomovec