Aj Lotyši chcú plot na hranici

Ďalšia krajina Európskej únie sa chystá brániť sa pred migrantami ostnatým drôtom. Lotyšsko plánuje v priebehu štyroch rokov vynaložiť 17 miliónov eur na posilnenie ochrany hraníc s Ruskom, aby nimi nemohli prenikať prisťahovalci a iní narušitelia.

12.08.2015 08:10
Lotyšsko, plot, utečenci Foto: ,
Lotyšský pohraničiar hliadkuje z veže na hranici s Ruskom, na ktorej chce Riga vztýčiť plot proti migrantom, podobný tomu, aký stavajú Maďari na hranici so Srbskom.
debata (59)
Oznámil to lotyšský minister vnútra Rihards Kozlovskis s tým, že zmienenú sumu bude žiadať v rozpočte na budúci rok.

Dvojmiliónová pobaltská krajina sa inšpirovala príkladom Bulharska a Maďarska, ktoré sa snažia postaviť hrádzu na zastavenie utečeneckej vlny smerujúcej do západnej Európy balkánskou trasou cez ich územie.

Kozlovskis v televíznom rozhovore tvrdil, že by malo ísť o opatrenia proti prílevu utečencov, ktorí sa cez Lotyšsko snažia dostať hlavne do bohatej Škandinávie. Migranti z Ďalekého východu a strednej Ázie predtým smerovali na sever Európy cez Rusko, Ukrajinu a Poľsko. Pre vojnu na východe Ukrajiny sa však ich trasy zmenili a čoraz častejšie si na tranzit vyberajú pobaltské krajiny.

V Lotyšsku za sedem mesiacov tohto roku zaznamenali už viac prípadov ilegálneho narušenia hraníc ako vlani za celý rok, keď počet zadržaných migrantov oproti roku 2013 stúpol na trojnásobok. Pravda, čísla sú to v porovnaní s utečeneckou krízou v Taliansku, Grécku či Maďarsku stále zanedbateľné. Veď kým do Maďarska len za uplynulý víkend prišlo vyše štyritisíc migrantov, v Lotyšsku od začiatku roka za nezákonné prekročenie hraníc zadržali len 239 utečencov a asi päťdesiat prevádzačov, z polovice Lotyšov, z polovice Rusov. Migranti pochádzajú väčšinou z Vietnamu, odkiaľ ich prišlo 160. Druhú najpočetnejšiu skupinu tvoria Afganci, ktorých v Lotyšsku požiadali o azyl dve desiatky.

Posilniť hranicu s Ruskom je podľa ministra Kozlovskisa rozumnejšie a viac sa oplatí, než sa pokúšať utečencov chytať a následne vracať do krajiny, odkiaľ sa do Lotyšska dostali, a medzitým vydržiavať žiadateľov o azyl na štátne trovy.

Lotyšsko patrí k tým európskym krajinám, kde sú protimigrantské nálady najsilnejšie. Brusel od Rigy žiadal, aby na svojom území umiestnila vyše 700 migrantov, vláda premiérky Laimdoty Straujumovej však bola ochotná súhlasiť iba s počtom 250. Aj takýto skromný záväzok takmer pochoval vládu, lebo najmenší koaličný partner ho chcel napadnúť na ústavnom súde. Straujumová iba včera oznámila, že sa vládnej kríze podarilo zabrániť, keď koaliční nacionalisti súhlasili so stiahnutím podania na súd výmenou za prísľub, že v budúcnosti o prijatí utečencov nebude rozhodovať vláda, ale parlament.

Proti záväzku, ktorý dala Riga Bruselu, minulý týždeň pred sídlom vlády protestovali stovky demonštrantov zvolaní koaličnými nacionalistami Nad hlavami držali transparenty s xenofóbnymi i rasistickými heslami ako: „Sme pripravení privítať švédskych utečencov, keď budú utekať pred imigrantmi, ktorí zničia Štokholm!“ či „Zastavte genocídu bielych národov!“

Poľská televízia TVN 24 chystaný „múr na hraniciach s Ruskom“ dáva do súvislosti nielen s tradičnou uzavretosťou lotyšskej spoločnosti, ale aj s tým, že po ruskej anexii Krymu a prepuknutí proruského povstania na východe Ukrajiny sa pobaltské krajiny aj napriek členstvu v NATO obávajú o svoju bezpečnosť.

Ohradenie 276 kilometrov dlhej hranice Lotyšska s Ruskom „môže byť v Kremli považované za provokáciu“, poznamenala TVN24. „Múr na hraniciach s Ruskom určite nezníži napätie v regióne, ale zámer ohradiť sa od mocného suseda s veľkou pravdepodobnosťou získa podporu v parlamente,“ predpovedá poľská televízia.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plot #utečenci #Lotyšsko