Nemci varujú ľudí z Balkánu: Neverte prevádzačom, azyl u nás nedostanete

Nemecké úrady sa snažia odradiť obyvateľov balkánskych štátov od toho, aby v Nemecku žiadali o azyl. Úrady v novej kampani na Facebooku upozorňujú na vysoký počet odmietnutých žiadostí a varujú, že neúspešní žiadatelia o azyl môžu dostať niekoľkoročný zákaz vstupu do Nemecka.

12.08.2015 18:55
Kosovo, Maďarsko, emigranti, imigranti Foto: ,
Ilegálni migranti prechádzajú cez zelenú hranicu zo Srbska pri juhomaďarskej obci Ásotthalom.
debata (16)

Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) spustil kampaň na sociálnej sieti tento týždeň. V najbližších dňoch chce opakovane zverejniť text v albánčine a srbčine, v ktorom budú upozorňovať, že utečenci zo západného Balkánu majú len mizivú šancu získať v Nemecku azyl, 99,8 percenta takýchto žiadostí nemecké úrady odmietajú.

BAMF tiež upozorňuje, že Nemecko skrátilo lehoty pre azylové konanie s občanmi balkánskych krajín a navyše sa chystá znížiť sociálne dávky, ktoré týmto ľuďom vypláca, kým padne konečné rozhodnutie o udelení alebo odmietnutí azylu. Úrad tiež varuje, že odmietnutým žiadateľom o azyl môžu nemecké úrady na päť rokov zakázať vstup nielen do Nemecka, ale do všetkých krajín schengenského priestoru, ktorý zahŕňa väčšinu štátov Európskej únie.

Riaditeľ BAMF Manfred Schmidt uviedol, že cieľom kampane je odradiť utečencov z balkánskych krajín od snahy získať azyl ešte skôr, ako zaplatia prevádzačom za cestu do Nemecka. „Veľmi mnoho ľudí z týchto krajín prichádza do Nemecka s falošnými očakávaniami a podávajú žiadosti o azyl, ktoré nemajú vôbec šancu na úspech,“ povedal Schmidt. „Snažíme sa preto varovať pred podvodníkmi, ktorí v túžbe po zisku šíria klamstvá o istote azylu a o ľahko dostupných pracovných miestach a bytoch v Nemecku,“ dodal.

Nemecko patrí medzi európske krajiny, ktoré najviac priťahujú utečencov. Tento rok príliv utečencov výrazne zosilnel, od začiatku tohto roka o azyl v Nemecku požiadalo 258-tisíc ľudí a za celý to bude najmenej pol milióna. Vlani Nemecko zaznamenalo 202-tisíc žiadateľov o azyl.

Z tohtoročných žiadateľov o azyl tvoria takmer 40 percent ľudi azo západného Balkánu, najmä z Kosova a z Albánska. Ich žiadosti úrady v drvivej väčšine prípadov odmietajú, kvôliprívalu európskych utečencov sa ale predlžuje aj azylové konanie s ľuďmi z Blízkeho východu a severnej Afriky, ktorí utekajú pred vojnovými konfliktami a majú pomerne veľkú šancu azyl v Nemecku získať.

Útek Albáncov z Kosova za lepším životom na Západe vlani vzrástol a kulminoval začiatkom tohto roka. V Srbsku sa pohybujú úplne legálne, pretože Belehrad neuznáva nezávislosť Kosova a tamojších obyvateľov považujú za svojich občanov, ďalej prechádzajú do Maďarska, odkiaľ sa Kosovčania dostávajú tajne mimo oficiálnych prechodov. Mnohí ale majú platné srbské dokumenty, s ktorými môžu vycestovať.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Balkán #utečenci #Kosovo #azylové konanie