Rusko rozšírilo zákaz dovozu potravín

Rusko rozšírilo zákaz dovozu potravín na ďalšie krajiny. Albánsko, Čiernu Horu, Island a Lichtenštajnsko pridal na zoznam západných krajín, z ktorých Moskva zakázala dovoz potravín. Týmto krokom pohrozila aj Kyjevu, ak začiatkom budúceho roka vstúpi do platnosti hospodárska časť dohody o pridružení Ukrajiny k Európskej únii. Nariadenie podpísal premiér Dmitrij Medvedev.

13.08.2015 13:47
debata (126)

Zákaz dovozu potravin je odvetou Kremľa za sankcie západných krajín, ktoré na Rusko uvalili vlani po anexii Krymu a za rolu Moskvy v ukrajinskom konflikte. Sankcie aj embargo v júni predĺžili o rok.

„Teraz k štátom Európskej únie, Austrálii, Kanade, Nórsku a USA, z ktorých sme vlani v auguste zakázali dodávky niektorých druhov poľnohospodárskych produktov, sme pridali niekoľko ďalších krajín,“ vyhlásil premiér na zasadnutí vlády a dodal, že novo pridané štáty sa už skôr pridali k protiruským sankciám Európskej únie.

Zmluva o pridružení Ukrajiny,ktorej súčasťou je dohoda o vytvorení zóny voľného obchodu má vstúpiť do platnosti prvý deň roku 2016. Dokument podpísali už vlani, ale na nátlak Moskvy jeho platnosť odložili. Rusko dalo opakovane najavo, že si želá ďalší odklad, prípadne zmenu textu či pripojenie dodatkov. V minulosti hrozilo, že po pridružení Ukrajiny k EÚ obmedzí prístup ukrajinských výrobkov na ruské trhy.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #sankcie #Ukrajina