Veliteľ práporu: Moskva musí horieť!

Niektorí úlohu dobrovoľníckych práporov v ukrajinskej spoločnosti bagatelizujú. Iní ju, naopak, zveličujú. Tak ako to vlastne je? Ide o hrdinov alebo o bandu zločincov, kladie si najnovšie otázku v špeciálnej reportáži aj agentúra Reuters v súvislosti s asi štyridsiatimi prápormi zrodenými Majdanom pred pol druha rokom.

14.08.2015 07:18
ukrajina, kríza na ukrajine, pravý sektor,... Foto:
Na archívnej snímke sú v centre Kyjeva príslušníci práporu Pravý sektor, jedného z asi štyridsiatich kontroverzných dobrovoľníckych jednotiek.
debata (195)

„Bojovníkov s proruskými separatistami v Donbase považujú za hrdinov, ale často páchajú zločiny, odmietajú sa podriadiť rozkazom Kyjeva a vymykajú sa kontrole,“ konštatuje v úvode agentúra.

Jednou z problematických jednotiek je prápor Svätej Márie. Niekoľkým stovkám jeho príslušníkov velí Dmytro Korčinsky. Reportérovi agentúry Reuters povedal, že jeho skupina síce podlieha ministerstvu vnútra, ale zároveň koná „podľa vlastných metód a nezávisle od štátnych štruktúr“. Zároveň silne veriaci pravoslávny kresťan vyzýva na založenie „kresťanského Talibanu“, ktorý by "dobyl späť Krym a stratené územia na východe Ukrajiny“.

„Želám si, aby Ukrajina viedla krížové výpravy. Cieľom našej misie nie je len vyhnanie okupantov, ale aj pomsta. Moskva musí horieť,“ vyhlásil muž s kozáckymi fúzmi, ktorý sa pred pádom Janukovyčovho režimu aktivizoval na ultranacionalis­tickej scéne.

Ako pripomína Reuters, podobné vyhlásenia spolu s násilnými incidentmi, ktoré majú na svedomí členovia dobrovoľníckych práporov, robia v poslednom čase vrásky kyjevským politikom. Príkladom je prápor Tornádo. Nedávno jeho osem príslušníkov obvinili z pašovania, vraždy a znásilnenia. Ukrajinské úrady majú video, na ktorom príslušníci práporu, ktorý z veľkej časti tvoria bývalí trestanci z donbaských väzníc, prinútili dvoch zajatcov znásilniť ďalšieho muža.

Prezident Petro Porošenko už niekoľkokrát vyhlásil, že ozbrojené skupiny ohrozujú stabilitu krajiny a vyzýva ich, aby zložili zbrane. „V očiach Ukrajincov sú pritom dobrovoľníci hrdinami, ktorí pomáhajú slabej armáde v boji s proruskými separatistami,“ tvrdí Reuters. „Nerozumiem rečiam o kriminálnych záznamoch. Naši ľudia prelievajú krv za Ukrajinu, za našu vlasť,“ vraví veliteľ Tornáda Andrij Filonenko.

Prezident Porošenko však hovorí o práporoch ako o kriminálnych skupinách a dokonca uvažuje o vydaní zákona, podľa ktorého by každého bojovníka stojaceho mimo oficiálnej bezpečnostnej štruktúry považovali za teroristu.

Presadiť taký zákon určite nebude ľahké. Niektorí velitelia majú veľký vplyv a ukrajinských politikov otvorene kritizujú. Žiadajú odvolanie sudcov, ktorí „rozhodujú v prospech bohatých“, chcú skoncovať s mocnými oligarchami a potrestať poriadkové jednotky "zodpovedné za smrť viac ako stovky demonštrantov z Majdanu“. A "dobrovoľníci“ si veria. Už aj preto, lebo sú dobre vycvičení a hlavne vyzbrojení.

„Sme vyzbrojení na úrovni modernej nemeckej a nie ukrajinskej armády,“ povedal pre portál LIGABiznisInform Andrej Bileckij, veliteľ pluku Azov a poslanec parlamentu. Podľa neho pritom všetci dostávali rovnakú pomoc od biznismenov, ale aj od jednoduchých občanov. „Niekde ju však rozkradli a v Azove sme všetko venovali jednotke,“ tvrdí Bileckij. Podarilo sa mu to vraj prísnou administratívnou prácou a trestaním zlodejov „metódami, ktoré sú sotva súčasťou ukrajinských trestných zákonov“.

"Revolúciu prerušila agresia na východe. Vlastenci preto opustili Majdan, aby ochránili východ Ukrajiny. Na vedúcich postoch v Kyjeve je iba desať percent nových ľudí, zvyšok sú staré štruktúry. Správajú sa rovnako ako predtým,“ cituje Reuters Serhija Melnyčuka, veliteľa práporu Ajdar, jednotky, príslušníci ktorej sa podľa Amnesty International dopúšťajú v Donbase vojnových zločinov na ľuďoch podozrivých zo spolupráce so separatistami. Melnyčuk priznáva, že jeho muži nie sú nijakí svätuškári. „Nepopieram, že sa tam rabovalo,“ vraví s odvolaním sa na informácie o výčinoch amatérskych vojakov v Donbase.

Reuters o. i. cituje ministra vnútra Arsena Avakova, ktorý sľubuje, že „bezpečnostné štruktúry vyčistí od akýchkoľvek kriminálnych živlov“. Prvým na rade by mal byť podľa agentúry už spomínaný prápor Tornádo, ktorý oficiálne rozpustili ešte v polovici júna. Jeho príslušníci však odmietajú odovzdať zbrane. „Je vojna. Nie sme tam na to, aby sme rozdávali cukrovinky,“ bráni svojich mužov v Donbase ich veliteľ Filonenko.

© Autorské práva vyhradené

195 debata chyba
Viac na túto tému: #Pravý sektor #Donbas #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko