Ukrajina v Ľvovskej oblasti pátra po 11 000 dezertéroch

Celkovo 11 000 osôb podozrivých z vyhýbania sa vojenskej službe alebo z dezercie v Ľvovskej oblasti zaradili úrady na západe Ukrajiny na zoznam hľadaných ľudí. Informovala o tom v piatok agentúra TASS, citujúc tlačový odbor miestnej prokuratúry.

14.08.2015 09:57
debata (169)

Plán šiestej vlny mobilizácie iniciovanej na pozadí vojenského konfliktu na východe krajiny sa podľa prokuratúry podarilo zatiaľ realizovať len na 47 percent. Ľvovský prokurátor Nikolaj Fedyk vyzval políciu, aby zistila miesto pobytu hľadaných osôb a začala voči nim trestné konanie.

Ako za jednu z príčin tejto situácie označila prokuratúra zlyhanie určitých činiteľov ohľadne informovania verejnosti o mobilizácii. Šiesta vlna mobilizácie sa začala 19. júna, pričom má trvať 60 dní. Generálny štáb ukrajinskej armády to vysvetľuje napätou situáciou v Donbase.

Vyhýbanie sa vojenskej službe vrátane útekov do zahraničia sa stalo na Ukrajine rozšírenou praxou, píše TASS. Kyjevské úrady na to reagovali sprísnením trestnej zodpovednosti. Vlani bolo na Ukrajine usvedčených z ignorovania povolávacieho rozkazu alebo z dezercie 139 brancov.

169 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #dezertér