Utečenci už neriskujú trasu z Líbye, Turecko je lepšie

Sýrčan Michel Latvajn stojí pred pevnosťou zo 14. storočia na gréckom ostrove Kos a túži získať lístok na trajekt, ktorý by ho dostal na európsku pevninu a priblížil k vysnívanému lepšiemu životu. Tento tridsaťročný lekárnik z Halabu na Kose prespáva v nepohodlí od minulého týždňa, keď zaplatil 2 000 eur za prevoz z tureckého pobrežného mesta Bodrum na Kos.

14.08.2015 14:00
utečenci, čln, kos, grécko, turecko, Foto: ,
Nastal zlatý čas pre prevádzačov v Turecku.
debata (26)

Patrí k tisícom ďalším Sýrčanom, ktorí utekajú z Turecka a v preplnených člnoch sa plavia na grécke ostrovy, píše agentúra Reuters. Trasa medzi Tureckom a Gréckom sa začala tento rok nanovo používať a pre prevádzačov je zlatou baňou. Z Turecka prúdia davy ľudí utekajúcich pred chudobou. Utečenci tvrdia, že prevádzačom pomáhajú sýrski spoločníci.

Grécko zápasiace s vlastným ekonomickým problémom tento rok zaplavilo 140 000 utečencov, pritom len v júli ich prišlo 50 000. Kos, ktorý je pri započítaní turistov domovom 30 000 ľudí, sa má postarať o 7 000 utečencov. Pod páliacim slnkom vyčkáva na vybavenie administratívnych úkonov dav ľudí, ktorý má nedostatok jedla aj vody. Prvé strety sa začali v utorok, keď musela zasiahnuť polícia.

Utečenci: Nechceme zostať v Grécku

„Mám pocit, že nás policajti nenávidia. Nechceme zostať v Grécku, chápeme jeho ekonomickú situáciu, ale máme pocit, že sa nesprávajú s úctou,“ povedal Rašád Mahle, ktorý má zo stretu s policajtom pomliaždené zápästia. V piatok dorazí k ostrovu loď, ktorú posiela grécka vláda a na ktorej bude možné ubytovať 2 500 ľudí.

Grécko sa napriek správam o svojich ťažkostiach teší tento rok priazni turistov a príval utečencov by mohol tento trend zastaviť. Päťdesiatročná Britka Donna Ellisová jazdí na Kos už päť rokov. Má tam dom a s takým prívalom utečencov nepočítala. „Nie som vystrašená, ale je to znepokojujúce. Tí ľudia tu nemôžu len tak kempovať. Je to nehygienické a nebezpečné, sú medzi nimi ženy a deti,“ povedala.

Stovky utečencov čaká denne na registráciu na... Foto: Reuters, YANNIS BEHRAKIS
utečenci, kos, grécko, migranti, registrácia, Stovky utečencov čaká denne na registráciu na gréckom Kose.

Majiteľ požičovne áut Giannis Kuretsis nie je optimistický. Kvôli kalamite na Kose prišiel v porovnaní s vlaňajškom o 40 percent zákazníkov. Mnoho ich cesty zrušilo v minulých dňoch, keď zbadali zábery na ľudí kempujúcich v blízkosti turistami navštevovaných mi­est.

„Ako si majú ľudia vychutnať jedlo v reštaurácii, keď okolo nich táboria tisíce ľudí?“ povedal starosta Kosu Jorgos Kyritsis. Vypočítal, že cena jedla na deň pre jedného utečenca je šesť eur, takže pre tých 7 000 prítomných to znamená za mesiac milión eur. „My tie peniaze nemáme a keď to rozšírite na celý štát, uvedomíte si, že Grécko nemôže pre tých ľudí zabezpečiť ani jedlo,“ povedal.

Sýrčania prúdili do Európy cez Stredozemné more niekoľko rokov a dialo tak ešte vlani. Tí majetnejší si zaplatili let do Tripolisu a v Líbyi nastúpili na lode plaviace sa do Talianska. Za minulý rok príliv utečencov do Talianska začal ustávať, pretože utečenci sa obávajú útokov radikálov z Islamského štátu, ktorí bojujú aj v Líbyi. Nastal zlatý čas prevádzačov v Turecku, po ktorých boku podľa utečencov pracujú tiež Sýrčania.

Utečenec zo Sýrie: Žil som v strachu, musel som odísť

Latvajn žil v Halabe v pohodlí, kým sa začali v roku 2011 boje, zarobil si každý mesiac 2 000 eur. Postupne sa mu príjem znížil na 300 eur. „Žil som v strachu, musel som odísť,“ hovorí. Odcestoval do Damasku a s pasom sa bez problémov dostal do Turecka. Tam zamieril do Bodrumu na juhozápadnom pobreží, zaplatil 2 000 eur prevádzačom za miesto v člne do Grécka. Videl, ako Turkom pomáhajú arabsky hovoriaci ľudia. "Hlavy toho všetkého sú Turci, ale pracuje pre nich mnoho Sýrčanov.

Hovoria naším jazykom, tak si prevádzači získavajú dôveru," povedal Latvajn. Na brehu musel počkať niekoľko dní, kým prevádzač naučil jedného z utečencov, ako ovládať čln. Turci na plavidlá nenastupujú, pretože by riskovali zatknutie. Nakoniec sa skupina nalodila a vydala sa na cestu, na ktorej je odkázaná sama na seba.

Do Európy tento rok po mori priplávalo už takmer štvrť milióna utečencov

Do Európy tento rok po mori priplávalo viac ako 237 000 migrantov, najviac ich skončilo v Grécku, zhruba 135 000. Počas plavby cez Stredozemné more zároveň prišlo najmenej 2 300 utečencov o život. Nové čísla zverejnila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Európska komisia znovu zdôraznila, že kontinent čelí najhoršej utečeneckej kríze od druhej svetovej vojny a vyzvala k väčšej solidarite s tými krajinami EÚ, ktoré majú problém s najväčším prílevom utečencov.

IOM s využitím oficiálnych dát od vlád jednotlivých juhoeurópskych štátov dospela k záveru, že počet utečencov, ktorí sa dostali do EÚ po mori, ešte počas augusta prekročí hranicu štvrť milióna. Vlani bolo za celý rok takýchto utečencov 219 000.

Grécka vláda zatiaľ registruje 134 988 ľudí, ktorí priplávali z Turecka. Do Talianska sa zo severnej Afriky dostalo do konca júla 93 540 ľudí. Ďalší migranti skončili v Španielsku a na Malte.

Najkritickejšia situácia je v Grécku, kam hromadne smerujú najmä utečenci zo Sýrie. V júli sa tamojším úradom zaregistrovalo takmer 50 000 migrantov, vlani v rovnakom období ich pritom bolo skoro desaťkrát menej – zhruba 6 000.

„Na problémy spôsobené migráciou neexistuje jednoduchá ani jediná odpoveď. Žiaden členský štát ich nemôže vyriešiť sám,“ povedal eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos. Podľa neho je EK pripravená zvýšiť finančnú pomoc pre krajiny, kde je migrantov najviac. Potrebná je ale aj solidarita a súčinnosť jednotlivých vlád a organizácií.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #Kos #sýrski utečenci