Spojené štáty stiahnu z Turecka systémy Patriot

Po októbrovom vypršaní mandátu Spojené štáty stiahnu svoje obranné raketové systémy Patriot, ktoré rozmiestnili v Turecku pri hraniciach so Sýriou. Informovali o tom v spoločnom vyhlásení vlády USA a Turecka.

17.08.2015 07:08
Turecko, Sýria, patriot, rakety Foto: ,
Rakety Patriot sú rozmiestnené pri hraniciach Turecka so Sýriou.
debata (13)

Podľa agentúry AP sa vo vyhlásení uvádza aj to, že v nevyhnutnom prípade sú Spojené štáty schopné opäť nasadiť Patrioty v Turecku v priebehu jedného týždňa. Plavidlá amerického námorníctva však naďalej zostávajú v Stredozemnom mori v rámci podpory tureckej obrany.

Nemecko v sobotu oznámilo, že stiahne z Turecka 250 svojich vojakov a systémy Patriot. Hlavnú hrozbu v regióne totiž podľa neho predstavuje teroristická skupina Islamský štát, ktorá nedisponuje raketami. Mandát Bundeswehru je časovo obmedzený do 31. januára 2016 a umožňuje nasadenie až 400 vojakov.

Systémy Patriot boli rozmiestnené vo vzdialenosti približne 100 kilometrov od sýrskych hraníc pred dva a pol rokom na žiadosť Turecka. V rámci misie NATO Active Fence spustenej v decembri 2012 mali chrániť pred raketovými útokmi zo Sýrie zmietanej občianskou vojnou. Holandsko už svoje Patrioty stiahlo.

Systémy Patriot v Turecku nemuseli byť nasadené ani raz. Tajné služby sa zhodujú, že sýrsky režim Bašára Asada disponuje len hŕstkou rakiet a je pod takým masívnym vojenským tlakom, že útok na Turecko by bol samovraždou.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #Patriot #Bašár al-Asad #Islamský štát