Putin prišiel na Krym zachraňovať upadajúci turizmus

Injekciou upadajúcemu turistickému ruchu na anektovanom Kryme mala byť pondelková návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý od minuloročnej anexie prišiel na polostrov už tretíkrát.

17.08.2015 07:15 , aktualizované: 16:08
Krym, Vladimir Putin Foto: ,
Bilboard s portrétom ruského prezidenta Vladimira Putina v Simferopole na Kryme. Putin pricestoval na Krym tretíkrát od vlaňajšej anexie polostrova.
debata (526)

Šéf Kremľa v Jalte viedol poradu o rozvoji turistiky, ktorá na Kryme v porovnaní s obdobím pred anexiou zaznamenala znepokojujúci prepad. Kyjev Putinovu cestu na Krym tvrdo odsúdil.

Podľa neoficiálnych informácií tento rok na Krym prišli asi dva milióny turistov, prevažne z Ruska. Je to údajne tretina až polovica stavu z obdobia, keď polostrov patril Ukrajine. Hotely a turistické ubytovne prišli o hostí z Ukrajiny, záujem zahraničných turistov je mizivý. Situáciu komplikuje zložitá doprava z ruskej pevniny a chátrajúca infraštruktúra.

Porada riadená Putinom podľa ruských médií priniesla množstvo iniciatív. Prezident navrhol inventarizáciu a previerku všetkých krymských ubytovacích kapacít, dovolenka na Kryme by podľa neho mala byť „komfortná, zaujímavá a lacná“. Situáciu by mohol zlepšiť aj Putinov návrh na zrušenie vstupných víz pre turistov z krajín skupiny BRICS, v ktorej je okrem Ruska aj Brazília, India, Čína a Juhoafrická republika.

Podľa moskovských médií centrálne ruské úrady lákajú na Krym domácich turistov radom výhod, najmä lacnými letenkami. Na Krym už vedú linky z päťdesiatky ruských miest. Priaznivo sú vraj hodnotení štátni zamestnanci, ktorí na Kryme strávia aspoň časť dovolenky. Latku nasadil Putinov vplyvný kancelár Sergej Ivanov, ktorý vraj tento rok rekreácii na polostrove obetoval týždennú dovolenku. Pobyt dnes v rozhovore s novinármi označil za „nostalgický“.

Svoje plány má aj šéf krymskej autonómnej správy Sergej Aksionov dosadený po anexii Moskvou. Prišiel s návrhom, aby do liečebných procedúr v krymských kúpeľoch bola zaradená konzumácia alkoholu, konkrétne ruského vína. Nápoj by sa užíval v rámci špeciálnej terapie.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo vyhlásení k Putinovej ceste na Krym uviedol, že návšteva šéfa Kremľa je „výzvou civilizovanému svetu“. Prispieva len k ďalšiemu vyhroteniu výbušnej situácie, ktorú na Ukrajine vyvolávajú separatisti podporovaní Moskvou. Podľa Porošenka ide o signál „ďalšej militarizácie okupovaného polostrova, ktorého dôsledkom bude len ďalšia izolácia, a to aj turistická“.

526 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Krym