V troskách indonézskeho lietadla našli čiernu skrinku

Indonézske pohotovostné zložky v utorok našli čiernu skrinku lietadla, ktoré sa zrútilo na území východnej provincie Papua na ostrove Nová Guinea. Na mieste našli záchranári telá všetkých 54 obetí, ktoré boli na palube stroja v čase nešťastia.

18.08.2015 07:34 , aktualizované: 09:10
indonézia, lietadlo Foto: ,
Ľudia kráčajúci do kancelárie leteckej spoločnosti Trigana Air v Jakarte. Lietadlo tejto leteckej spoločnosi sa cez víkend zrútilo v provincii Papua.
debata

Kontakt s lietadlom typu ATR42 aeroliniek trigano Air stratilo stredisko riadenia letovej prevádzky v nedeľu popoludní pol hodiny po štarte stroja z Jayapura pri hranici s Papuou-Novou Guineou. Stroj mieril do Oksibilu, kam však nedoletel. Let mal trvať len 45 minút a posádka sa naposledy ohlásila desať minút pred predpokladaným pristátím.

Medzi cestujúcimi bolo 44 dospelých, päť detí a päť členov posádky. Všetci boli Indonézania. Príčina nehody je stále nejasná, predpokladá sa však, že na vine bolo predovšetkým nepriaznivé počasie a hornatý terén. Úrady odmietajú o dôvodoch katastrofy špekulovať, kým nebude vyšetrovanie ukončené. Čierne skrinky havarovaného stroja už záchranári našli.

Okrem cestujúcich lietadlo prepravovalo aj hotovosť v sume dosahujúcej v prepočte zhruba 470.000 dolárov, ktorá mala byť súčasťou pomoci pre dedinčanov. Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by táto skutočnosť zohrala pri nehode nejakú úlohu. Stroj sa zrútil desať minút pred plánovaným príletom na letisko Oksibil v hornatom okrese Pegunungan Bintang.

Incident je už tretím veľkým leteckým nešťastím v Indonézii za uplynulých osem mesiacov. Vyvoláva tak vážne otázky nad bezpečnosťou tamojšej leteckej dopravy, ktorú provincia Papua využíva vo zvýšenej miere vzhľadom na nedostatočne vybudovanú cestnú sieť.

Európska únia kvôli bezpečnostným problémom v rokoch 2007 až 2009 zakázala indonézskym leteckým spoločnostiam lietať do Európy. Vlani v decembri sa do Jávskeho mora počas búrky zrútilo lietadlo spoločnosti AirAsia na linke zo Surabaya do Singapuru a všetkých 162 ľudí na palube zahynulo.

debata chyba
Viac na túto tému: #havária #lietadlo #indonézia