Bomba použitá v Thajsku nepatrí k výbave moslimských separatistov

Bomba, ktorá bola použitá pri pondelkovom útoku v thajskej metropole Bangkoku, nepatrí k výbave, na akú sú miestne úrady zvyknuté u moslimských separatistov pôsobiacich na juhu krajiny. Oznámil to v utorok šéf thajskej armády. Atentát si podľa poslednej bilancie vyžiadal 22 mŕtvych, vrátane ôsmich zahraničných turistov, a desiatky zranených.

18.08.2015 08:01
Thajsko, výbuch Foto: ,
Vyšetrovanie bombového útoku v thajskom Bangkoku pokračuje. K výbuchu došlo v miestnom hinduistickom chráme.
debata (3)

„Nezhoduje sa to s incidentmi v južnom Thajsku. Typ použitej bomby tiež nemá s juhom nič spoločné,“ povedal armádny šéf a námestník ministra obrany generál Udomdedž Sitabutr v televíznom rozhovore.

Žiadna skupina sa k zodpovednosti za výbuch v hinduistickom chráme na rušnej križovatke v centre mesta neprihlásila. Podľa premiéra Prayuth Chan-ocha. zachytili bezpečnostné kamery podozrivého človeka, ktorý zrejme bombu nastražil. „Nie je jasné, kto to je,“ upozornil však predseda vlády. Vyšetrovatelia zábery analyzujú.

Thajský premiér Prayuth Chan-ocha hovorí s... Foto: SITA/AP
Thajský premiér, Prayuth Chan-ocha Thajský premiér Prayuth Chan-ocha hovorí s novinármi o bombovom útoku v Bangkoku.

„Ide o najhorší incident, aký sa kedy stal v Thajsku. Už predtým sa vyskytli menšie bombové útoky, teraz sa však páchatelia zamerali na nevinných ľudí. Chcú zničiť našu ekonomiku a turistický ruch,“ dodal thajský premiér Prayuth Chan-ocha.

Z cudzincov pri atentáte zahynulo päť Číňanov, z toho dvaja pôvodom z Hongkongu, dva Malajzijci a jeden Filipínec.

Vyšetrovanie incidentu je náročné, pretože výbuch zničil „všetky stopy“ nálože, citovala v utorok agentúra DPA šéfa vyšetrovacieho tímu. Veľká časť centra Bangkoku zostáva naďalej uzavretá kvôli práci pyrotechnikov a forenzných špecialistov.

Juh Thajska už viac ako desať rokov sužuje separatisticky motivované násilie. Naposledy pred týždňom si tam bombový útok vyžiadal šesť mŕtvych a 11 zranených. Od roku 2004, kedy moslimskí separatisti na juhu Thajska zahájili sériu útokov, zomrelo pri podobných násilnostiach viac ako 5000 ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bomba #atentát #Bangkok