Na východe Ukrajiny v noci zahynulo deväť ľudí

Správy z bojiska na východe Ukrajiny potvrdzujú obavy politikov z eskalácie konfliktu. Podľa ukrajinských a ruských médií v noci zahynulo na donbaskom fronte deväť ľudí, porušovanie prímeria bolo očividné na celom území. Západní spravodajcovia aj európski pozorovatelia upozorňujú na presuny ťažkých zbraní.

18.08.2015 08:13
debata (254)

Povstalecká agentúra DAN informovala o pokračujúcich bojoch v meste Horlivka, ktoré držia separatisti. V noci tam pri delostreleckom ostreľovaní údajne zahynuli traja ľudia, ďalší dvaja zomreli v neďalekom Donecku.

O stratách informovala aj ukrajinská armáda. V Mariupole na juhu doneckej oblasti zahynuli dvaja civilisti, na iných miestach fronty zomreli dvaja vojaci a šesť ich bolo zranených. Spravodajca agentúry AP zaznamenal v okolí Donecku pohyby ťažkých zbraní sprevádzané salvami z granátometov.

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) oznámili, že z miest trvalej dislokácie zmizlo viacero zbraní, ktoré boli podľa februárových mierových dohôd z frontu odsunuté. Na dve stanovištia povstalcov neboli pozorovatelia vpustení, na treťom nenašli batérie raketometov Grad. Vzbúrenci priznali, že boli presunuté do Donecku.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia John Kirby v pondelok na tlačovej konferencii vo Washingtone kritizoval Rusko za zhoršenie situácie na východe Ukrajiny. „Tieto útoky organizujú Rusi a separatisti. Za snahu získať nové územia zaplatia,“ povedal Kirby.

254 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #front