Archeológovia skúmajú masovú vraždu z mladšej doby kamennej

Na stopy masovej vraždy z mladšej doby kamennej, neolitu, narazili archeológovia v okolí Frankfurtu nad Mohanom, kde našli telesné pozostatky najmenej 26 ľudí spred asi 7000 rokov.

18.08.2015 11:08
lebka Foto: ,
Na fotografii, ktorú prezentoval vedec Christian Meyer, je lebka približne 8-ročného dieťaťa, stará asi 7-tisíc rokov. Na lebke je zjavná fraktúra. Snímka je súčasťou fotodokumentácie nálezu masového hrobu z mladšej doby kamennej.
debata (5)

Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na autora štúdie o výsledkoch predmetného skúmania Christiana Meyera.

Podľa neho je nápadné, že obeťami sú predovšetkým muži a deti vo veku 12 až 13 rokov, iba v dvoch prípadoch patria telesné pozostatky ženám vo veku okolo 40 rokov. Nie je tak vylúčené, že páchatelia mladé ženy uniesli.

Masový hrob síce objavili v hesenskej lokalite Schöneck-Kilianstädte ešte v roku 2006, s jeho precíznym skúmaním však začali až neskôr. Poznatky antropológov teraz zverejnil časopis americkej akadémie vied PNAS.

Podľa Meyera niet náznakov, že by mŕtvi boli rituálne, dôstojne pochovaní. Práve preto sa odborníci domnievajú, že ide o obete násilia. Navyše sa na viacerých lebkách, ihliciach a holenných kostiach dolných končatín našli zlomeniny, ktoré mohla spôsobiť len mimoriadne veľká sila.

Vykynoženie celej obce nebolo v tých časoch ničím zriedkavým, osobitosťou je však mimoriadna brutalita útočníkov, o ktorých motívoch môžu experti iba špekulovať.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #masový hrob #doba kamenná