Islamský štát v Sýrii zabil významného archeológa

Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) odrezali v sýrskom meste Palmýra hlavu odborníkovi na historické pamiatky Chálidovi Asaadovi, a zavesili jeho telo na stĺp na hlavnom námestí Palmýry. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na šéfa štátneho úradu na ochranu historických pamiatok v Sýrii, Maamúna Abdulkaríma.

19.08.2015 07:39
debata (18)

Bojovníci IS už obsadili obrovské územia v Sýrii a Iraku, v máji dobyli aj stredosýrske mesto Palmýra, nazývané v arabčine Tadmur. Nie je však známe, že by poškodili alebo zničili staroveké zrúcaniny z čias Rímskej ríše v tomto meste, hoci bojovníci IS majú povesť ničiteľov artefaktov, ktoré sú z pohľadu ich prísnej interpretácie islamu modlami.

Abdulkarím uviedol, že rodina Chálida Asaada ho informovala, že 82-ročného vedca, ktorý vyše 50 rokov pracoval ako šéf úradu na ochranu historických pamiatok v Palmýre, v utorok popravil Islamský štát. Ultraradikálni sunnitskí militanti z IS Asaada zatkli a vyše mesiaca vypočúvali, dodal Abdulkarím pre Reuters.

„Len si predstavte, že popravia vedca, ktorý venoval mestu a jeho histórii nezabudnuteľné služby, a jeho telo ešte stále visí z jedného starovekého stĺpa v strede námestia v Palmýre,“ povedal Albdulkarím. „Prítomnosť týchto zločincov v Palmýre je pre mesto prekliatím a zlou predzvesťou,“ dodal šéf štátneho úradu na ochranu historických pamiatok v Sýrii.

Podľa slov Abdulkaríma bol Asaad známy niekoľkými vedeckými prácami, ktoré boli zverejnené v medzinárodných archeologických časopisoch venovaných Palmýre. Toto mesto v staroveku prekvitalo ako významné obchodné stredisko na Hodvábnej ceste.

Asaad spolupracoval v posledných niekoľkých desaťročiach aj s americkými, francúzskymi, nemeckými a švajčiarskymi archeologickými misiami na vykopávkach a výskume slávnych 2000-ročných zrúcanín v Palmýre, ktorá je zapísaná do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Nachádzajú sa v ňom staroveké rímske hrobky či Chrám boha Bela.

Sýrski predstavitelia informovali, že ešte pred dobytím Palmýry Islamským štátom presťahovali stovky starovekých sôch na bezpečné miesta – z obáv, aby ich militanti nezničili. Islamský štát vyhodil v júni do vzduchu dve svätyne v Palmýre, ktoré síce nepochádzali z čias Rímskej ríše, militanti ich však pokladali za pohanské a znesväcujúce.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #vražda #Islamský štát #IS